Exploring the white gold. Excursions in starch
Datum: 27 maart 2009
Promotie: P.A.M. Steeneken, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5,
Groningen
Proefschrift: Exploring the white gold. Excursions in starch
Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Heeres
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Verwerking van nat vermalen tarwe verhoogt zetmeelopbrengst
Het thema van het proefschrift van Peter Steeneken is: hoe kunnen we
optimaal gebruik maken van een natuurlijke, goedkope en
alomtegenwoordige grondstof als zetmeel? Steeneken toont onder meer
aan dat verwerking van nat vermalen tarwe de zetmeelopbrengst kan
verhogen zonder verlies van eiwitopbrengst en -kwaliteit.
Behalve aspecten van de winning onderzocht Steeneken hoe bepaalde
eigenschappen van het zetmeel kunnen worden verbeterd door middel van
modificatie. Enzymatische modificatie van zetmeel kan leiden tot een
sterk verbeterde geleerfunctionaliteit. Met amylomaltase gemodificeerd
zetmeel biedt perspectief als gelatinevervanger: dit product geeft
rubberachtige thermo-reversibele gels bij een lage
zetmeelconcentratie.
Fysische modificatie kan leiden tot een effectieve vetvanger. Hoog
verhit zetmeel geeft evenals maltodextrine smeerbare gels die
bruikbaar zijn als vetvervanger. Het product is echter al functioneel
bij een veel lagere concentratie (energie-inname) dan maltodextrine.
Peter Steeneken (Roterdam, 1944) studeerde scheikunde in Leiden. Het
onderzoek werd uitgevoerd bij de TNO Kwaliteit van Leven, afdeling
Food and Biotechnology Innovations, en bij de afdeling Chemische
Technologie van de RUG. Het werd gefinancierd door verschillende
instanties die zich bezighouden met voedingsinnovatie. Steeneken was
werkzaam bij TNO. Momenteel is hij als adviseur betrokken bij deze
instantie.
Rijksuniversiteit Groningen