Ingezonden persbericht
Embargo tot 26 maart tot 15.00 uur
Persbericht
Minister Klink aanwezig bij nieuwe samenwerking NKI-AVL
Meer bestralingsmogelijkheden voor patiënten met kanker
Amsterdam, 26 maart 2009.- Patiënten met kanker die voor hun behandeling bestraald dienen te worden hebben vanaf 2013 meer mogelijkheden. Daarover hebben het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) op 26 maart, in aanwezigheid van minister Klink van VWS, een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp en Tergooiziekenhuizen. Bij beide ziekenhuizen zal binnenkort gestart worden met de bouw van een bestralingsruimte waar patiënten door radiotherapeuten van het NKI-AVL behandeld worden.
"De patiënten van Tergooiziekenhuizen en het Spaarne Ziekenhuis zijn de grote winnaars. De samenwerking betekent dat zij over een paar jaar -als dat nodig is - radiotherapeutische zorg op niveau kunnen krijgen", aldus minister Klink.
Door de jaarlijkse toename van het aantal patiënten met kanker in Nederland wordt -als onderdeel van de behandeling- de patiënt ook steeds vaker bestraald. Het radiotherapeutisch centrum van het NKI-AVL, een van de meest toonaangevende in Europa, kan deze toename echter niet accommoderen op de huidige locatie. Het NKI-AVL heeft om die reden toenadering gezocht tot het Spaarne Ziekenhuis en Tergooiziekenhuizen. De ambitie van deze beide ziekenhuizen om de beste zorg zo dicht mogelijk bij huis te geven, kan met deze samenwerking verwezenlijkt worden.
Aangezien radiotherapie een zeer gespecialiseerde behandeling is, wordt dit op een beperkt aantal plaatsen aangeboden. Dit betekent dat patiënten vaak met lange reistijden worden geconfronteerd. Gezien de vergrijzing van de bevolking treft dit in toenemende mate oudere kankerpatiënten. Beide factoren zijn voor het NKI-AVL aanleiding geweest om met het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp en de Tergooiziekenhuizen in discussie te treden over de wenselijkheid en mogelijkheid om bij beide ziekenhuizen een dependance (satelliet) te realiseren. Beide ziekenhuizen bevinden zich in een sterk groeiende regio en beschouwen de oncologie als een speerpunt in hun zorgpallet.
In deze satellietvestigingen wordt dezelfde optimale radiotherapeutische zorg geboden als in de NKI-AVL hoofdlocatie, maar op een voor de patiënt goed bereikbare plaats. De satelliet is ingebed in het ziekenhuis, werkt samen op het gebied van logistieke ondersteuning, en stemt aanschaf en gebruik van beeldvormende apparatuur af. De medische en paramedische staf bestaat uit medewerkers van het NKI-AVL. Dit garandeert een hoge kwaliteit van zorgverlening en faciliteert snelle implementatie van innovatieve technieken.
Volgens zorgverzekeraar Agis lid Raad van Bestuur Marjolein Verstappen: "Agis is blij met dit initiatief. Wij streven naar de beste zorg voor onze verzekerden. Door deze samenwerking wordt deze specifieke zorg meer toegankelijk en bereikbaar voor onze klanten".
Naar verwachting zal de bouw in 2010 gestart worden en kan de eerste patiënt in 2012 bestraald worden.
----------
Ingezonden persbericht