Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA evoceert slechte ziekteverzekeringswet

Vandaag zorgde N-VA-gemeenschapssenator Helga Stevens voor een primeur in de plenaire vergadering van de Senaat door mondeling om de evocatie te vragen van het omstreden wetsontwerp over de aanvullende ziekteverzekeringsovereenkomsten dat vorige week na vier mislukte stembeurten! in de Kamer werd aangenomen.

Nadat Senaatsvoorzitter De Decker (MR) er zorgvuldig het reglement op na had gelezen, kon hij niet anders dan ingaan op het verzoek van senator Stevens. Consternatie alom, want de meerderheidspartijen CD&V en PS die vorige week bij monde van hun volksvertegenwoordigers in de Kamer nochtans al toegegeven hadden dat het wetsontwerp ernstige tekortkomingen vertoonde zagen zich plots voor het blok gezet: het evocatieverzoek van een lid van de oppositie steunen of hun kar keren.

Inhoudelijk zijn er heel wat redenen om het wetsontwerp in kwestie grondig te wijzigen. Kort samengevat is de tekst die nu voor ligt te veel geschreven op maat van de verzekeraars en te weinig gericht op het waarborgen van de belangen van de consumenten en de patiënten. Het wetsontwerp biedt immers geen enkele garantie dat de geweldig dure hospitalisatieverzekeringen goedkoper zouden worden. Uiteindelijk kreeg het mondelinge evocatieverzoek van Helga Stevens de steun van het benodigde aantal senatoren, waaronder collega-N-VA-senator Louis Ide. Het komt er nu op aan om daadwerkelijk de nodige aanpassingen in het wetsontwerp aan te brengen, opdat de belangen van consumenten en patiënten beter gewaarborgd worden.

De ideale oplossing voor de problematiek van de dure aanvullende ziekteverzekeringen is het N-VA-voorstel van senator Louis Ide om een Vlaamse Aanvullende Zorgverzekering op te starten, die alle medische kosten behalve luxe zoals een éénpersoonskamer zou dekken tegen een maximale jaarlijkse bijdrage van 100 euro per Vlaming (in plaats van premies die nu oplopen tot soms zelfs 1.000 euro). In afwachting daarvan diende Helga Stevens specifiek ten behoeve van mensen met een handicap of (chronische) ziekte een wetsvoorstel in dat de discriminatie (weigeringen, hoge bijpremies, ondermaatse voorwaarden) op basis van handicap en/of ziekte in verzekeringen wil tegengaan.