Persbericht van de Universiteit Utrecht
19 maart 2009
Uitreiking twee eredoctoraten tijdens 373ste Dies Natalis
Verjaardag Universiteit Utrecht in teken van Volksgezondheid
De Universiteit Utrecht viert op donderdag 26 maart haar 373-jarig bestaan in de Domkerk te Utrecht. Ter gelegenheid van deze Dies Natalis, die dit jaar in het teken staat van epidemiologie en volksgezondheid, worden twee eredoctoraten uitgereikt: aan Dr. Paul Ridker, hoogleraar Geneeskunde aan de Harvard Medical School, en Dr. Richard Laing, werkzaam bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Prof. Bert Brunekreef, hoogleraar Milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht, zal tijdens de Diesrede ingaan op de volksgezondheid in een veranderende omgeving.
In zijn rede 'Public Health in a changing environment' laat Brunekreef zien hoe onderzoekers veranderingen in onze omgeving gebruiken om de invloed van allerlei factoren op onze volksgezondheid te bepalen. Tegenwoordig meten wetenschappers bijvoorbeeld de invloed van het (mee)roken op de gezondheid, door landen met een rookverbod in de horeca te vergelijken met landen zonder dit verbod.
Dr. Paul Ridker
Een van de twee eredoctoraten gaat naar Dr. Paul Ridker, hoogleraar Geneeskunde aan de Harvard Medical School en directeur van het Center for Cardiovascular Disease Prevention bij de Brigham and Women's Hospital in Boston. Ridker krijgt de toekenning vanwege zijn verdienste in het cardiovasculair onderzoeksveld. Ridker is cardioloog en epidemioloog en wereldberoemd door zijn pionierswerk op het terrein van ontsteking en atherosclerose (aderverkalking).
Dr. Richard Laing
Het andere eredoctoraat gaat naar de arts Dr. Richard Laing, werkzaam binnen het WHO Essential Medicines Programme bij de Wereldgezondheidsorganisatie in Geneve. Laing krijgt de toekenning voor zijn bewezen leiderschap en buitengewone prestaties in de farmaceutische wetenschappen. Onder zijn leiding is het WHO-rapport 'Priority Medicines' uit 2004 tot stand gekomen, een project met grote internationale impact voor farmaceutische innovatie met een 'sociaal gezicht'. Doel hiervan is het ontwikkelen en beschikbaar maken van medicijnen voor patiënten die ze echt nodig hebben.
Eredoctoraat
Met de eredoctoraten wil de Universiteit Utrecht haar grote waardering uitspreken voor de persoon die het doctoraat ontvangt en diens werk. Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de academische plechtigheid in de Domkerk. De eredoctor ontvangt een bul van de Universiteit Utrecht en een cappa (schoudermantel) met de kleuren rood en wit van de stad Utrecht. De eredoctor mag de titel doctor honoris causa dragen en Dr.h.c. voor zijn of haar naam zetten.
Epidemiology
De Universiteit Utrecht heeft haar toponderzoek gebundeld in vijftien focusgebieden. Met deze focusgebieden wil de Universiteit Utrecht hoogwaardig onderzoek stimuleren en bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Het hierboven beschreven onderzoek valt binnen het focusgebied 'Epidemiology'. Hierin wordt onderzoek gedaan naar de wereldwijde verspreiding van ziekten, het gebruik van geneesmiddelen en de kosten van de gezondheidszorg. Meer informatie is te vinden op www.uu.nl/focusgebieden.
Universiteit Utrecht
Universiteit Utrecht