Gemeente Ede

nummer 52 / Ede, 26 maart 2009

Hulp van andere overheden onontbeerlijk
Gemeente Ede schept arbeidsplaatsen met investeringen

De gemeente Ede wil voor 11 miljoen euro aan geplande investeringen naar voren halen waar zij zelf dekking voor heeft. Met hulp van andere overheden kan daar nog ruim 100 miljoen euro bijkomen. Met de eigen investeringen creëert de gemeente voor 250 manjaren werk, als andere overheden cofinancieren kan dat oplopen tot 2000 manjaren. De gemeente is hier volop over in overleg met de provincie Gelderland.

De gemeente Ede wil gaan investeren in onderwijs, onder andere de bouw van een kenniscampus en het verbeteren van het binnenklimaat op scholen. Ook sportaccommodaties en cultuur (het openluchttheater) krijgen, als het aan het Edese college ligt, een impuls.

De gemeente Ede realiseert zich heel goed dat zij de wereldwijde kredietcrisis niet op de Veluwe op kan lossen. Ede is slechts een klein radertje in de wereldeconomie. Toch staat het college niet met lege handen.

Eigen projecten gemeente Ede
Zo is het in principe mogelijk allerlei investeringen waar al dekking voor is, naar voren te halen. De belangrijkste zijn: het afkoppelen van de regenwater afvoer van het riool in de bestaande wijk Ede-Oost, het wegonderhoud aan de Postweg in Lunteren en achterstallig onderhoud aan voet- en fietspaden. Dat brengt extra rentekosten met zich mee, maar die zijn in het algemeen op te vangen. Wel hebben veel van deze investeringen betrekking op infrastructurele projecten. De verwachting is dat juist in deze sector de komende jaren door veel overheden geïnvesteerd zal worden en dat de bedrijven in deze sector moeite zullen hebben om aan de vraag te voldoen. De gemeente Ede zal daarom van geval tot geval bekijken of het zinnig is infrastructurele projecten naar voren te halen.

Projecten waar cofinanciering voor nodig is
De werkgelegenheidseffecten nemen aanzienlijk toe als ook andere overheden hun steentje bijdragen. De gemeente Ede heeft de afgelopen weken alert gereageerd op vragen van de provincie Gelderland en de VNG . Zo heeft de gemeente aan de provincie gevraagd om mee te werken aan het verder uitbouwen van een kenniscampus in Ede-Zuid, duurzame warmtevoorziening (warmtepompen) in de tweede fase van Kernhem, het opknappen van het openluchttheater en de stadsvernieuwing op de Kop van de Parkweg. Ook wil de gemeente graag dat de provincie helpt bij de investeringen voor de verbeteringen van het binnenklimaat op scholen en sport- en welzijnsgebouwen. Daarnaast hoopt Ede te profiteren van de eventuele stimuleringsmaatregelen van het rijk op dit gebied. Ede kiest vooral voor projecten met een belangrijke spinn off op het gebied van duurzame ontwikkeling en werkgelegenheid.

Bezuinigingen
Naast investeringen zal de gemeente ook na moeten gaan denken over bezuinigingen. De bezuinigingen die het Rijk vanaf 2011 door zal gaan voeren, zullen een aanzienlijk effect op de gemeentebegroting hebben. Ook zullen, naar verwachting, de komende jaren de inkomsten vanuit Grondzaken (het Grondbedrijf) tegenvallen. Daar staat tegenover dat de kosten voor het uitvoeren van de Wet werk en bijstand (Wwb) en de Wet maatschappelijke voorzieningen (Wmo) toe zullen nemen. Ede zal dus geconfronteerd worden met tekorten op de begroting. De bestaande reserves zijn onvoldoende om deze tekorten structureel op te vangen. Bij de komende Perspectiefnota zal de gemeente aangeven hoe zij denkt deze problematiek op te vangen.

---