PvdA Europees parlement


Consument kan vergoeding eisen bij kartelschade

26 maart 2009

Voor consumenten wordt het in de toekomst makkelijker gemaakt hun geleden schade op kartels te verhalen, zolang ze in groepsverband de compensatie eisen, zo stelt het Europees Parlement vandaag. Hier is PvdA-europarlementariƫr Ieke van den Burg zeer tevreden mee. Het Europees Parlement stemt in grote lijnen in met de plannen van Eurocommissaris van mededinging Neelie Kroes.

De Europese sociaal-democraten dringen al jaren aan op de erkenning van de rechten van de consumenten bij kartelvorming. Van den Burg: "Een kartel wordt bestraft met een sanctie vanuit Brussel, maar voor de gedupeerden levert dat financieel niets op. Een aanvulling waarmee we consumenten rechten geven om hun schade te verhalen is daarom noodzakelijk".

Een bekend voorbeeld is het kartel van de Nederlandse bierbrouwers die gezamenlijke prijsafspraken hadden gemaakt. Hierdoor werd de prijs van het geschonken bier kunstmatig hoog gehouden. Het bierkartel werd door Kroes zwaar bestraft, maar de gedupeerde consument, die jaren te veel had betaald voor zijn pilsje, kreeg niets terug.

Dankzij de inzet van vooral de sociaal-democraten krijgen consumenten de mogelijkheid zich te verenigen via een consumentenorganisatie of een speciaal opgerichte groep om de schade op te eisen. Van den Burg: "Consumenten moeten de kans krijgen zich te verenigen, bijvoorbeeld via de consumentenbond, anders komt van deze regeling niets terecht. Voor individuele consumenten lijkt het onmogelijk om te procederen tegen grote multinationals, die dure advocaten kunnen inzetten".

"Wel moeten we ervoor waken dat we hier geen Amerikaanse claimcultuur krijgen", merkt Ieke van den Burg op. "Amerikaanse advocaten ronselen zeer actief en louter voor eigen gewin schadeclaims. We moeten duidelijk maken dat advocaten dit niet mogen doen in Europa, het initiatief moet komen van de consument."