European Union



Brussel, 25 maart 2009

Mobiel telefoongebruik stijgt, consumentenprijzen dalen: de Europese telecommunicatiesector houdt zich staande in de economische recessie, aldus een verslag van de Commissie

Europa is de nummer één ter wereld wat betreft mobiele telefoondiensten, met een aantal abonnees in 2008 equivalent aan 119% van de EU-bevolking (een stijging van 7 procentpunten), hetgeen een forse voorsprong betekent op de VS (87%) en Japan (84%). Dat is een conclusie van het vandaag gepubliceerde voortgangsverslag van de Commissie over de interne telecommunicatiemarkt. Ondanks de economische crisis bleef de EU-telecommunicatiesector (die ongeveer 3% vertegenwoordigt van het BBP van de EU ) in 2008 groeien, met inkomsten die geraamd worden op meer dan 300 miljard euro, een stijging van
1,3% ten opzichte van 2007, waarmee deze sector het beter doet dan de rest van de economie (die met slechts 1% steeg). Consumenten profiteren het meest van het concurrentievermogen van de sector: zij betalen minder terwijl zij meer waar krijgen voor hun geld. Dankzij EU-maatregelen is de gemiddelde mobiele telefoonrekening gedaald van 21,48 euro tot 19,49 euro in 2008 en beschikt driekwart van de Europese consumenten nu over een internetverbinding van 2 megabits per seconde en meer (snelheden die bijvoorbeeld tv via het internet mogelijk maken). In het verslag van de Commissie wordt echter ook gewaarschuwd dat de voordelen van een interne telecommunicatiemarkt zonder betere Europese coördinatie in gevaar kunnen worden gebracht door onsamenhangende nationale regelgeving.

"Europa is HET continent van mobiele communicatie waar meer en meer mensen gebruik maken van mobiele telefoons en mobiele breedbanddiensten. Ondanks de wereldwijde economische crisis communiceren Europese consumenten meer dan ooit met hun telefoon en via het internet. Dat is goed nieuws voor een sector die Europa de hand kan toesteken bij het zoeken naar oplossingen voor de crisis," aldus Viviane Reding, EU-commissaris voor telecommunicatie. "We mogen echter niet op onze lauweren rusten. We moeten de onafhankelijkheid van de nationale regelgevingsinstanties versterken en voorkomen dat de EU-voorschriften omzeild worden. Ook hebben we meer billijke concurrentie nodig tussen vaste en mobiele exploitanten om te zorgen voor meer convergentie tussen vaste en mobiele telefonie. Tot slot moeten we ervoor zorgen dat de EU-voorschriften niet worden omzeild omdat dit de interne markt zou kunnen schaden. Ik maak mij met name zorgen over het feit dat veel nationale regelgevingsinstanties hun eigen weg gaan wat betreft supersnelle internetwerken. Billijke concurrentie en investeringen in deze netwerken worden niet bereikt door 27 verschillende oplossingen die vooral hun nationale exploitanten bevoorrechten, maar wel door open markten, rechtszekerheid en gelijke kansen voor alle investeerders en exploitanten."

In het vandaag gepubliceerde verslag van de Commissie wordt een overzicht gegeven van de Europese telecommunicatiemarkt en de concurrentiesituatie in de 27 EU-landen.

De sector groeit sneller dan de rest van de economie

De groei van de EU-telecommunicatiesector in 2008 wordt geraamd op
1,3%, dat is meer dan de 1% reële BBP-groei van de economie. Deze sector blijft een remmende werking uitoefenen op de inflatie, want de prijzen voor de meeste vormen van standaardcommunicatie (zoals telefoon of surfen op het web) blijven nog steeds dalen.

Mobiele sector: consumenten betalen 34,5% minder dan 5 jaar geleden

Ook in 2008 was de mobiele markt weer het meest dynamische telecommunicatiesegment in de EU. Het mobiele telefoongebruik liet een stijging zien van 112% van de bevolking in 2007 tot 119% in 2008. In Italië, Litouwen en Luxemburg is dit percentage meer dan 140%. Het gemiddelde marktaandeel van de leidinggevende exploitanten daalde vorig jaar met ongeveer 3%, hetgeen duidt op een meer concurrerende markt. Dit betekent dat consumenten steeds meer tijd besteden aan telefoneren en het versturen van sms-berichten tegen prijzen die ten minste 34,5% lager liggen dan in 2004.

EU-landen wereldleider in supersnel internet

Het aantal vaste breedbandinternetaansluitingen in de EU blijft toenemen (met 14 miljoen in 2008) en telt nu in totaal meer dan 114 miljoen aansluitingen. Denemarken en Nederland lopen wereldwijd voorop bij breedband; maar liefst meer dan 35% van de bevolking beschikt daar over een aansluiting. Zij nemen samen met Zweden, Finland, het VK, Luxemburg, België, Duitsland en Frankrijk een leidinggevende positie in, terwijl dit percentage in de VS in juli 2008 25% was.

Mobiele breedband wordt ook populair: 13% van de EU-bevolking. heeft nu een verbinding. Door het gebruik van gegevenskaarten en hardwaresleutels wordt mobiele breedband nu een reëel alternatief voor vaste breedband in landen zoals Oostenrijk (het aantal aansluitingen is hier equivalent aan 11,4% van de bevolking), Finland (9,1%) en Portugal (8,3%).

Meer consumenten veranderen van exploitant

20,5 miljoen consumenten stapten in 2008 over op een andere exploitant met behoud van hun eigen vaste of mobiele nummer. In oktober 2008 waren ongeveer 84 miljoen abonnees (17% van de EU-burgers) veranderd van exploitant sedert dit mogelijk is geworden in 2003.

Nog steeds problemen voor de interne Europese telecommunicatiemarkt

In het vandaag bekendgemaakte verslag wordt er tevens op gewezen dat de uiteenlopende regelgeving in de verschillende EU-landen een belemmering blijft vormen voor de interne markt voor telecommunicatie-exploitanten en -consumenten:

* Onafhankelijke nationale regelgevingsinstanties op telecommunicatiegebied zijn van fundamenteel belang om te zorgen voor eerlijke en doelmatige regelgeving. Helaas is dat nog geen realiteit in alle 27 EU-landen. Er zijn inbreukprocedures door de Commissie ingeleid tegen Litouwen, Letland en Roemenië en een zaak tegen Polen werd voor het Europees Hof van Justitie gebracht.
* Onsamenhangende regelgeving bij soortgelijke concurrentieproblemen kan een extra last betekenen voor telecommunicatie-exploitanten, met name voor het toenemend aantal exploitanten dat actief is in verschillende landen of dat grensoverschrijdende diensten aanbiedt.


- Uiteenlopende regelgeving inzake nieuwe glasvezelnetwerken zou de concurrentie tussen exploitanten in de interne markt kunnen verzwakken en kunnen leiden tot rechtsonzekerheid voor nieuwe investeringen. Sommige regelgevingsinstanties lijken zelfs te trachten de EU-voorschriften te omzeilen (IP/08/2060).


- Er blijven belangrijke verschillen bestaan tussen de tarieven die exploitanten elkaar in rekening brengen voor het tot stand brengen van verbindingen bij gesprekken met een ander netwerk (deze lopen uiteen van 0,02 euro/min in Cyprus tot 0,16 euro/min in Bulgarije.


- Terwijl consumenten in Ierland en Malta al binnen 1 dag kunnen overstappen naar een andere exploitant met behoud van hun nummer, moeten consumenten in Polen rekening houden met 38 dagen, in Italië met 15 dagen en in Slowakije met 14 dagen.

Een persdossier met het voortgangsverslag van de Commissie over de interne telecommunicatiemarkt, veelgestelde vragen en fact sheets over elk nieuw EU-land is beschikbaar op:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm ?item_id=4784

MEMO/09/129

MEMO/09/132

Annex:

Selected charts from the Commission's Single Telecoms Market Progress Report 2008

Mobile penetration

Mobile penetration - country overview

Development of mobile consumer prices

Broadband price developments

Source: BIAC - First half of 2008, Final report, December 2008, Van Dijk Management Consultants

Status of broadband take-up in the EU (Broadband means an always-on Internet connection with a bandwidth capacity
of at least 144 kilobits per second)

Mobile broadband penetration

(Mobile broadband refers to a wireless high-speed Internet connection via data cards and dongles that can be plugged in laptops, and does not include active mobile users accessing advanced data services via their handset)

Consumer prices for broadband services

Mobile number portability (= consumers switching the mobile operator while being able to keep their number,
as required by EU law)

Mobile number portability - days required to port number

Fixed number portability (= consumers switching the fixed operator while being able to keep their number,
as required by EU law)

Fixed number portability - days required to port number

Mobile termination rates

112 - awareness