---
PERSBERICHT
Nummer: 075 JA
Datum: 25 maart 2009
Nieuw bezoekerscentrum Werelderfgoed Woudagemaal
Er is weer een stap gezet om bij het Woudagemaal bij Lemmer een nieuw bezoekerscentrum te gaan bouwen. Gedeputeerde Staten hebben besloten om - naast Wetterskip Fryslân en de gemeente Lemsterland- als cofinancier voor dit centrum op te treden. Verwacht wordt dat met het nieuwe bezoekerscentrum het aantal bezoekers zal oplopen tot ten minste 25.000 per jaar. De stichting Werelderfgoed Woudagemaal is blij met de toezegging van de Provincie. Voorzitter Arie Kranendonk: 'Met deze bijdrage kan het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslan een definitief besluit nemen over het te bouwen bezoekerscentrum'.
Wetterskip Fryslân heeft begin 2001-na plaatsing op de Werelderfgoedlijst van UNESCO- een Stichting opgericht die als taak heeft om de voorwaarden te scheppen een breed publiek van bezoekers uit binnen- en buitenland een representatieve ontvangst te bieden en kennis te laten maken met dit werelderfgoedmonument. Voor de bouw van het bezoekerscentrum is een prijsvraag uitgeschreven en het ontwerp van het architectenbureau Jelle de Jong uit Lemmer heeft gewonnen. Er zullen, behalve een permanente expositieruimte, een filmaccommodatie, een entree met winkel en horecavoorzieningen worden gerealiseerd.
De expositieruimte met als thema waterbeheer, wordt uitgevoerd in de vorm van een digitaal kennisplatform. Op technologisch hoogstaande wijze wordt zo het nut en de werking van de Friese Waterbeheersing in beeld gebracht. Het Wetterskip Fryslân, de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en Delft Hydraulics werken samen aan de inrichting van een innovatief kenniscentrum voor studenten met een studie op het gebied van waterbeheer. De gemeente Lemsterland en het Friese Merenproject onderzoeken de mogelijkheid voor nieuwe aanlegplaatsen aan de 'Friese merenkant' van het bezoekerscentrum.
De provincie Fryslân draagt als cofinancier een-derde van de totale investering bij. De bouw van het bezoekerscentrum vergt in totaal 3 miljoen euro. De provinciale cofinanciering komt uit budgetten van het provinciaal meerjarenplan (nationaal landschap Zuidwest Fryslân, cultuurhistorie en recreatie en toerisme), uit het Friese Merenproject , uit het budget overcommittering Kompas en uit het budget voor het beleidsonderdeel 'Fryslân toeristische topattractie'.
---- --
Provincie Friesland