Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Buren maken ons ziek
Buren kunnen ons letterlijk ziek maken. Onderzoek van het tijdschrift gezondNU laat zien dat buren de oorzaak zijn van stress, slaaptekort en frustraties. Eén op de vijf Nederlanders jonger dan dertig jaar heeft vaak last van de buren.
Zestien miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde, kunnen elkaar het leven behoorlijk zuur maken. In een opinieonderzoek van gezondNU geeft de helft van alle Nederlanders aan nooit last te hebben van de buren. Onder die andere helft schuilt veel leed. Buren veroorzaken geluidsoverlast (33%), hebben vaak ruzie (11%), onderhouden huis en tuin slecht (11%), zijn ongeïnteresseerd (8%) of juist bemoeizuchtig (7%).
(tk) Bang voor je buren
Elf procent van alle Nederlanders zegt regelmatig kwaad of gefrustreerd te zijn door de buren. Tien procent heeft vaak last van de buren, vijf procent voelt zich gestrest, vier procent slaapt slecht door de buren, twee procent voelt zich onveilig en nog eens twee procent wordt letterlijk ziek van de buren.
Eén procent van alle Nederlanders geeft in het onderzoek van gezondNU aan zelfs bang te zijn voor hun buren. Het gaat daarbij om ruim 160.000 mensen.
(tk) Jongeren veel intoleranter
Het beeld van de zeurende, oude buurman is niet terecht. Het zijn de jongeren die snel geprikkeld en gefrustreerd zijn.
Ruim vijftig procent van de leeftijdscategorie onder de dertig klaagt over geluidsoverlast van de buren, tegen twintig procent van de zestigplussers. Achttien procent stoort zich aan ruzies van de buren (60+: zes procent). En veertien procent klaagt over desinteresse (60+: vier procent).
Ruim twintig procent van de jongere generatie geeft aan vaak last te hebben van de buren. De zestigplussers komen op nog geen tien procent. En waar zeven procent van de laatste groep aangeeft zich regelmatig kwaad of gefrustreerd te voelen door de buren, stijgt bij de leeftijdscategorie tot dertig jaar dit percentage tot negentien procent.
(tk) Subtiel spel
Buren heb je slechts in beperkte mate voor het kiezen. Dat maakt de burenrelatie een bijzondere relatie. Het is een relatie met een natuurlijke reserve.
Even groeten, een praatje maken en het gevoel dat je bij elkaar kunt aankloppen, is voor de meeste mensen voldoende. Dat buren op je huis letten als je er niet bent, versterkt het gevoel van veiligheid en vertrouwen. Maar buren moeten niet te dichtbij komen. En negeren is ook niet de bedoeling. "Goed burencontact blijft een subtiel spel,"schrijft gezondNU.
Mijn buren...
Jonger dan 30 jaar
Ouder dan 60 jaar
...daar heb ik vaak last van
22 %
9 %
...maken me regelmatig kwaad
19 %
7 %
...zorgen ervoor dat ik slecht slaap
10 %
3 %
Ik erger me aan hun...
Jonger dan 30 jaar
Ouder dan 60 jaar
...geluidsoverlast
52 %
21 %
...ruzies
18 %
6 %
...desinteresse
14 %
4 %
/////
Ingezonden persbericht