Ingezonden persbericht
Jongerenorganisaties starten stagemeldpunt
CNV Jongeren, de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) starten een stagemeldpunt. Studenten die klachten hebben over hun stage zoals tegenvallende werkzaamheden, slechte begeleiding vanuit de opleiding of werkgevers die het niet al te nauw nemen met de rechten van stagiairs kunnen bij de meldlijn terecht. Hiermee willen CNV Jongeren, het ISO en de LSVb meer duidelijkheid krijgen over de problemen waar stagiaires mee te maken krijgen.
Aanleiding voor de meldlijn zijn de vragen die de organisaties regelmatig binnenkrijgen over zaken die niet helemaal in de haak zijn op de stageplek. Zo komen er vaak klachten binnen over de begeleiding van de stagiair. 'Een stage zonder goede stagebegeleider is bij voorbaat kansloos, maar het komt helaas nog regelmatig voor,' aldus de voorzitters van de organisaties.
Dat het niet al te best gesteld is met de stageplekken in Nederland blijkt ook uit het Nationaal Stageonderzoek 2008, uitgevoerd door Stageplaza.nl. Hieruit kwam onder meer naar voren dat ruim 80% van de studenten vindt dat hun kwaliteiten onderschat worden door de werkgevers, 20% betere werkzaamheden wil en dat 11% werkt zonder enige vorm van stagecontract. Dat 15% de stage dan ook vroegtijdig afbreekt is niet vreemd. Ook de slechte begeleiding vanuit scholen wordt meerdere malen genoemd.
Door middel van de meldlijn willen de organisaties onderzoeken waar de knelpunten precies zitten. De bedoeling is om vervolgens samen met werkgevers en onderwijsinstellingen oplossingen aan te dragen voor de problemen.
De Meldlijn Stageklachten is te bereiken via
CNV Jongeren is dé jongerenvakbond op het terrein van werk en inkomen. Zij vertegenwoordigt de belangen van jongeren van 13 tot en met en 29 jaar in het algemeen en van leden in het bijzonder. Daarnaast adviseert en ondersteunt zij jongeren op het gebied van studie, stage en werk en geeft zij stem aan problemen waar jongeren tegenaan lopen.
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is een federatie van lokale bonden en maakt zich op zoveel mogelijk manieren sterk voor de positie van de Nederlandse student. Dit gebeurt onder andere door invloed uit te oefenen op het beleid van de overheid. Regelmatig heeft de LSVb gesprekken met de bewindspersoon hoger onderwijs (momenteel minister Ronald Plasterk), leden van de Tweede Kamer en andere landelijke organisaties zoals de IB-Groep, de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de HBO-raad. Daarnaast staan wij ook individuele studenten op verschillende manieren bij.
Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) is een landelijke studentenorganisatie en behartigt de belangen van studenten uit het hoger onderwijs. Bij het ISO zijn 30 lidorganisaties en 6 convenantpartners aangesloten, die samen 430.000 studenten vertegenwoordigen. Het ISO is vaste gesprekspartner van onder andere het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de politieke partijen en de koepels van universiteiten en hogescholen.