Ingezonden persbericht
Straatsburg steunt rapport Liotard (SP) over 'Nieuwe Voedingsmiddelen'
Straatsburg 25 maart 2009 - De Europese Commissie moet van het Europees Parlement een verbod regelen om vlees en melk van gekloonde dieren te verbieden, er moeten heldere definities komen over nanodeeltjes in voedsel en er hoort op voedseletiketten te staan of het een "nieuw voedingsmiddel" is en of het een product is van dieren die met genetisch gemodificeerde organismen zijn gevoed.
Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd over het rapport van SP-Europarlementariër Kartika Liotard over 'nieuwe voedingsmiddelen'. Ze ervaart de stemming als "een groot succes", want de Europese Commissie heeft haar zin niet gekregen. "De Commissie stelt steeds de economische belangen voorop. Maar het Europees Parlement is het met me eens dat het moet gaan om voedselveiligheid en om het welzijn van de burger."
Liotard: "In de EU heeft iedereen vaak de mond vol over milieu en dierenwelzijn. Maar daarover staat niets in het commissievoorstel niets. Daarom heb ik voorgesteld dat ook milieu-impact en dierenwelzijn een rol moeten spelen bij het op de markt toelaten van nieuwe voedingsmiddelen. Ook hier steunde het Europees Parlement ons standpunt."
Kartika Liotard: "Het gaat om levensmiddelen die nog niet eerder op de markt zijn gebracht. De verordening moet precies aangeven wat nieuwe voedingsmiddelen zijn. De voedingsindustrie doet veel aan innovatie. Maar industrie én consument zijn erbij gebaat dat voedsel veilig is. Zo neemt het gebruik van nanodeeltjes in voedingsmiddelen een grote vlucht, zonder dat veel consumenten dat weten. Denk aan energiedrankjes, voedingssupplementen en verpakkingsmateriaal. Maar hiervoor is nog geen uniforme veiligheidswet, dus hoeven deze producten niet volledig op hun mogelijke gezondheidsrisico's getest te worden. Het is dus erg belangrijk dat deze nieuwe techniek onder de nieuwevoedingsmiddelenverordening komt te vallen. Er moet een heldere definitie zijn, die zo nodig kan worden aangepast aan de voortgang in de wetenschap." Ook op dit punt steunde het Europees Parlement de opvatting van SP'er Kartika Liotard.
De Europese Commissie wilde vlees en melk van gekloonde dieren onder de term 'nieuwe voedingsmiddelen' laten vallen. Liotard: "Dit is onacceptabel. Het klonen van dieren veroorzaakt heel veel dierenleed. Slechts een klein percentage van de klonen is levensvatbaar en de geboorte moet veel te vaak nog met een keizersnee gebeuren." Ook ging de Commissie voorbij aan de ethische aspecten van het klonen van dieren voor voedsel. Liotard: "Er is nog niet eens een publiek debat geweest over de wenselijkheid van het klonen van dieren voor voedsel. Producten van gekloonde dieren onder het regime van de nieuwevoedingsmiddelenverordening laten vallen betekent indirect dat wij deze praktijken accepteren. Ik pleit daarom voor een ban op voedsel van gekloonde dieren op de Europese markt. Het Europees Parlement steunde mijn voorstellen voor een ban. Ik ben blij dat kloonvlees niet op ons bordje terecht komt."
"Ik ben ontzettend blij met het resultaat van deze stemming. Het Europees Parlement heeft zijn politieke wil getoond en een krachtig signaal afgegeven aan de Europese Commissie en de Raad van Ministers dat kloonvlees niet op tafel hoort, dat er nu duidelijkheid moet komen over nanodeeltjes in voedsel voordat er problemen mee komen en dat de consument, en niet de markt, centraal staat in de Europese voedselveiligheidswetgeving," aldus een tevreden Liotard.
---------------------
Ingezonden persbericht