Persbericht
CNV Metaal en elektro (een vakgroep van de CNV BedrijvenBond)
25 maart 2009, Utrecht
------
CNV-kaderleden bij Philips: "Loonmatiging heeft ons geen steek verder gebracht"
CNV-kaderleden bij Philips zien niets in loonmatiging, als middel om werkgelegenheid te behouden. Dat zegt CNV-onderhandelaar Arthur Bot, na een bijeenkomst met de centrale bedrijfsledengroep (cblg) van Philips.
"In de afgelopen jaren heeft Philips een zeer gematigde loonontwikkeling gehad. In koopkracht zijn de werknemers er nauwelijks op vooruit gegaan. En wat heeft het hen gebracht? Op het gebied van werkgelegenheid helemaal niets. In zes jaar tijd is het aantal werknemers van Philips in Nederland gehalveerd, van een krappe 30.000 naar ruim 14.000 werknemers. Als dat zo doorgaat, is hier over nog eens zes jaar niets meer van Philips over", waarschuwt Bot. "De CNV-kaderleden maken zich grote zorgen over de werkgelegenheid van Philips in Nederland. Ze zijn ervan overtuigd dat loonmatiging niets helpt voor de werkgelegenheid. Alles wat we bij de cao-tafel weggeven, verdwijnt in de zakken van de aandeelhouders."
Uitgemolken
De aandeelhouders trekken volgens Bot nog steeds aan het langste eind. "Onze kaderleden hebben het gevoel dat het bedrijf wordt uitgemolken. Nieuwe vindingen worden onder licentie elders geproduceerd, in plaats van dat het hier werkgelegenheid oplevert. Sinds de Senseo, en dat is toch alweer zeven jaar geleden, zijn hier eigenlijk geen nieuwe dingen meer ontwikkeld."
Volgens de kaderleden verloopt het productieproces vaak rommelig. "Productieprocessen veranderen te vaak, met telkens wisselende tijdelijke krachten. Op het vaste personeel wordt op die manier onnodig roofbouw gepleegd."
Kenniseconomie
De oproep van Philips-topman Kleisterlee om 1,8 miljard te investeren in de kenniseconomie, onder meer om banen in Nederland te behouden, is bij de kaderleden verkeerd gevallen. Bot: "Natuurlijk is het prima om te investeren in de kenniseconomie. Meteen doen. Maar dat juist Kleisterlee het dan heeft over behoud van werkgelegenheid, komt wel erg raar over."
In het najaar beginnen bij Philips de onderhandelingen over een nieuwe cao.
- - -