Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Maart

Initiatieven lokale duurzame energieopwekking in het zonnetje

25-03-2009

Een windmolenparkje opgezet door bewoners die zelf in de slagschaduw van de molens wonen, een zwembad dat wordt verwarmd door een plaatselijk biovergistingsbedrijf en een nieuwe woonwijk die wordt verwarmd door een lokaal duurzaam energiebedrijf. Dat waren de hoofdingrediënten van het werkbezoek van minister Jacqueline Cramer aan Gelderland begin deze week in het kader van haar klimaatneutrale tour door Nederland.

In Aalten maakte minister Cramer kennis met de initiatiefnemers van het windmolenpark Hagenwind: zeven eigenaren van grond waarop de molens zijn gerealiseerd en vier deelnemers van buiten het gebied.

Sneller
Uiteindelijk staan er nu acht windmolens met een gezamenlijke capaciteit van 20 Megawatt, maar voor het zover was, is er wel heel wat water door de Rijn gestroomd. Voordat alle hordes waren genomen (inpassing in bestemmingsplan en streekplan, milieuvergunning, bouwvergunning, enzovoort) waren er meer dan 7 jaar verstreken. Opmerkelijk, omdat er vanuit de bewoners van het gebied geen bezwaren tegen de bouw van de windmolens zijn ingediend. Cramers conclusie: zo'n proces móet sneller kunnen, zonder dat het ten koste gaat van de zorgvuldigheid.

Staaltje
Putten, in de regio Noord-Veluwe en de volgende pleisterplaats tijdens de klimaatneutrale tour, is een mooi voorbeeld van een zogenoemde biobased community. Ondernemende inwoners van de regio hebben inmiddels het initiatief genomen voor verscheidene biovergistingsinstallaties die samen voor zo'n 15.000 inwoners energie leveren. Ook een mooi staaltje van samenwerking tussen de verschillende overheden en de universiteit van Wageningen. Zwembad het Bospad
Het met biogas verwarmde Puttense zwembad Het Bospad.

Comfortabel
En dan Veenendaal met zijn eigen duurzame energiebedrijf Devo. Het energiebedrijf maakt op grote schaal gebruik van warmte-koude-opslag en gaat ervoor zorgen dat de nieuwbouwwoningen in de wijk Buurtstede comfortabel via vloerverwarming worden verwarmd.

Voorbeeld
De winst die wordt gemaakt komt ten goede aan de bewoners of aan energieprojecten binnen Veenendaal. Een eigen energiebedrijf is voor gemeenten nu nog een bijzondere keuze. Maar er is veel potentieel en belangstelling. Gemeenten constateren dat de gevestigde energiebedrijven onvoldoende inspelen op hun behoefte aan duurzame energie of dit te duur aanbieden. De kracht van lokale energiebedrijven is bovendien dat vraag een aanbod direct aan elkaar gekoppeld worden. De totstandkoming van het gemeentelijke energiebedrijf in Veenendaal kan als voorbeeld dienen voor soortgelijke initiatieven die in veel andere gemeenten leven, aldus minister Cramer.