Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Peters over het rapport 'a great mountain burned by fire'

23-03-2009 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Peters over het rapport "a great mountain burned by fire". Deze vragen werden ingezonden op 12 maart 2009 met kenmerk 2009Z04474.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Peters (Groen Links) over het rapport "a great mountain burned by fire".

Vraag 1
Bent u op de hoogte van het rapport "A great mountain burned by fire" 1) van de International Campaign for Tibet?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat 1200 Tibetanen zijn verdwenen ten tijde van de vele protesten afgelopen jaar (vanaf maart 2008) en nog steeds worden vermist? Zo nee, bent u bereid dit te onderzoeken?

Vraag 3
Is u bekend hoeveel Tibetanen op dit moment in hechtenis zijn van de Chinese autoriteiten zonder officieel te zijn aangeklaagd? Zo nee, bent u bereid dit uit te zoeken?

Antwoord
Nee. De enige bron van informatie over het lot van gearresteerde Tibetanen is de Chinese overheid. Ook het rapport van International Campaign for Tibet verwijst indirect naar deze bron. Onafhankelijk onderzoek is, mede door de beperkte toegankelijkheid van Tibet, niet mogelijk. Nederland heeft net als de EU meermalen (onder andere tijdens de jongste bilaterale mensenrechtenconsultaties) bij de Chinese autoriteiten aangedrongen op transparantie en een eerlijk proces voor alle gedetineerden.

Vraag 4
Deelt u de mening dat de Chinese autoriteiten disproportioneel hard optreden tijdens protesten van Tibetanen tegen de onderdrukking van China? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5
Deelt u de mening van het Amerikaanse State Department in haar jaarrapport 2) dat er sprake is van toegenomen ernstige repressie van etnische minderheden in Tibet door de Chinese autoriteiten? Zo nee, waarom niet?

Vraag 6
Bent u bereid op korte termijn met de Chinese autoriteiten de ongewoon harde aanpak van de autoriteiten bij de Tibetaanse protesten te bespreken en hierbij ook de situatie van de vermiste en gevangen genomen Tibetanen aan te kaarten? Bent u bereid tijdens dit gesprek de situatie van de Tibetaanse minderheid te bespreken en te pleiten voor het beëindigen van de repressie? Ben u in dit kader ook bereid te pleiten voor het openen van de grenzen van Tibet ten behoeve van het uitvoeren van onafhankelijk onderzoek en voor journalisten? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
Na de protesten van maart 2008 is de mensenrechtensituatie in Tibet verslechterd. De vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging in Tibet zijn sindsdien verder in het gedrang gekomen. Zo staan religieuze lokaties en activiteiten onder scherp toezicht van leger en politie en worden protestacties, ook indien zij vreedzaam zijn, minder dan in het verleden getolereerd. We moeten wel onderscheid maken tussen vreedzame en gewelddadige demonstranten. Ik heb er begrip voor dat China gewelddadige demonstranten berecht, zolang het internationale normen in acht neemt en geen disproportionele straffen oplegt. Personen die vreedzaam protesteren behoren niet gestraft te worden.

Nederland en de EU spreken zeer frequent met de Chinese autoriteiten over de situatie in Tibet. Zo heeft de mensenrechtenambassadeur tijdens de bilaterale consultaties in januari jl. zijn zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in Tibet, inclusief de beperking van toegang tot het gebied en het recht vreedzaam te protesteren. Ook tijdens het bezoek van de minister-president in oktober vorig jaar is de situatie in Tibet besproken. De regering zal bij de Chinese autoriteiten blijven aandringen op respect voor de vrijheid van meningsuiting en op transparantie inzake Tibet, inclusief de toegang van buitenlandse journalisten en diplomaten. Daarbij zal zij ook het belang van vreedzame verzoening via een dialoog tussen de Chinese autoriteiten en de gezanten van de Dalai Lama blijven onderstrepen. Deze dialoog zou constructief en substantieel moeten zijn. Kernpunten als het behoud van de Tibetaanse taal, cultuur, religie en tradities zouden daarvan onderdeel moeten zijn.

Vraag 7
Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór het komende algemeen overleg over China?

Antwoord
Ja.


1) www.savetibet.org, 9 maart 2009
2) U.S. Department of State, 25 februari 2009, "2008 Human Rights Report: China (includes Tibet, Hong Kong, and Macau)" http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2008/eap/119037.htm