Universitair Medisch Centrum Groningen kiest VendorLink
VEENENDAAL, 20090324 -- Op 1 januari 2009 heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) het startschot gegeven voor het gebruik van VendorLink. Vanaf die datum wordt voor de beoordeling van leveranciers VendorLink ingezet. Zij wil met VendorLink meer inzicht in de leveranciersprestaties bereiken en de relatie met haar leveranciers structureel verbeteren.
Jaarlijks beoordeelt het UMCG hun 166 belangrijkste leveranciers. Tot nu toe werd voor deze beoordeling Microsoft Excel gebruikt. De leveranciers worden beoordeeld door diverse stakeholders binnen het UMCG. Naast de afdeling inkoop en crediteurenadministratie heeft de eindafnemer, de verbruikende afdelingen, een belangrijke stem. De 166 leveranciers worden door ongeveer 75 verschillende personen beoordeeld op de verhouding prijs/prestatie, de kwaliteit van geleverde producten of diensten, leverbetrouwbaarheid en organisatie. Daarbij worden voor producten andere beoordelingscriteria gehanteerd dan voor diensten.
Met de introductie van Vendorlink beschikt het UMCG over online leveranciers- managementsoftware, dat het complete proces van bewaken, beoordelen en bijsturen van de prestaties van leveranciers ondersteunt. Het stelt het UMCG in staat de relatie met de leverancier te managen op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Het toepassen van Vendorlink is een continu proces dat resulteert in een compleet en objectief beeld van de leveranciersprestatie. Het verbetert de kwaliteit van deze prestatie, verlaagt de kosten en stelt het UMCG in staat de relatie met haar leverancier structureel te verbeteren.
Naast de beoordeling via vendorratingmethodes maakt UMCG gebruik van de mogelijkheid informatie vast te leggen die voortkomt uit interne en externe enquêtes, van externe bronnen zoals de Kamer van Koophandel en het internet (news feeds, RSS) en haar bepaling van het strategisch belang van de leveranciers voor uw organisatie. Juist de combinatie van deze informatie met de boordeling levert een compleet beeld op van de leverancier.
De Excelsheets zijn inmiddels vervangen door Vendor Rating sjablonen die binnen 2 dagen zijn ingericht door VendorLink. Door gebruik te maken van sjablonen zijn de beoordelingen telkens periodiek met slechts één druk op de knop opnieuw uit te voeren. Naast het uitvoeren van leveranciersbeoordelingen zal het UMCG VendorLink ook gebruiken als centraal Vendor Management systeem.
Hans Bax, hoofd Inkoop UMCG: "Onze inkopers zijn nu beter voorbereid op de gesprekken met de leveranciers doordat operationele inkopers dagelijks klachten, en het nakomen van afspraken registreren in VendorLink. Deze gegevens worden automatisch meegenomen in de uiteindelijke beoordeling van de leverancier"
Het UMCG is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en een van de grootste werkgevers in het Noorden van het land, gelegen in de binnenstad van Groningen. Eigenlijk is het UMCG een stad in een stad, waar dagelijks ongeveer 1.000 patiënten opgenomen zijn en waar meer dan 9.000 mensen samenwerken aan zorg, onderzoek, opleiding en onderwijs. Jaarlijks zijn er ruim 31.000 opnames, en komen er rond de 32.000 patiënten op de Centrale Spoedopvang en er studeren ongeveer 3.400 studenten.
Ingezonden persbericht