Gemeente Grootegast


Nieuwe vrijwilligersverzekering van de gemeente Grootegast


Nederland kent ongeveer vier miljoen vrijwilligers. Helaas zijn lang niet alle vrijwilligers goed verzekerd. De gemeente Grootegast heeft twee verzekeringspakketten afgesloten, die de risicoâs van vrijwilligerswerk zo goed mogelijk afdekken. De gemeente beoogt hiermee het maatschappelijk belang van het goede vrijwilligerswerk te benadrukken en de participatie van vrijwilligers te stimuleren.

Voor wie?
Voor iedere vrijwilliger die âin enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend.
Alle vrijwilligers zijn verzekerd:

- ongeacht hun leeftijd

- ook bij eenmalige activiteiten;

- geen minimum aantal uren

- ook bij kerkelijk werk en buurtactiviteiten.

Vrijwillige brandweerlieden en vrijwillige politiemedewerkers zijn uitgesloten van dekking voor deze verzekeringen. Dit vloeit voort uit de speciaal voor hen getroffen rechtspositieregelingen. Mantelzorgers worden, ook vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, niet beschouwd als vrijwilliger. Dit hangt samen met de persoonlijke relatie die mantelzorgers hebben met degene die zijn verzorgen bij aanvang van de zorgverlening. Stagiaires in het kader van de maatschappelijke stage voor scholieren vallen eveneens niet onder de definitie van vrijwilligers.

Verzekeringspakket
BasisPolis

- Ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor Vrijwilligers

- Aansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers PlusPolis

- Aansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen
- Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers
- Verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen
- Rechtsbijstandverzekering voor Vrijwilligers Eenvoudig, gemakkelijk en zonder registratie
Deze verzekeringspakketten bieden een zeer ruime dekking. Een bijkomend voordeel is dat er geen administratie of registratie van de vrijwilligers nodig is. Dus iedere vrijwilliger, actief in de gemeente of actief voor een organisatie uit de gemeente, bijvoorbeeld de voetbalvader die meegaat met een uitwedstrijd van zijn kind, is verzekerd!

Â

Schade⦠en dan?
Eén dezer dagen staat alle relevante informatie, inclusief een digitaal schadeformulier, op www.grootegast.nl. De vrijwilliger of rechtspersoon vult het digitale schadeformulier online in. Op deze website is ook een voorbeeldformulier geplaatst dat voldoende informatie biedt om het formulier in te kunnen vullen. Vervolgens kan de claim digitaal naar de gemeente worden doorgestuurd. De gemeente zendt de claim vervolgens digitaal door naar de verzekeraar. Ook kan de gemeente de gegevens nagaan bij de verenigingen of organisaties. De schade wordt rechtstreeks door Centraal Beheer met de benadeelde afgewikkeld en de gemeente krijgt vervolgens bericht hoe de claim is afgehandeld. In geval van vragen kan de vrijwilliger contact opnemen met Centraal Beheer
Als er sprake is van een eigen risico, zal dit met de rechtspersoon worden afgewikkeld.
Alle informatie over de vrijwilligersverzekering en een papieren versie van het schadeformulier is ook verkrijgbaar bij de Vrijwilligerscentrale.
Adres:

Bovenweg 58

Grootegast (dinsdagmiddag en donderdagochtend geopend). Telefoon tijdens openingstijden: 612081.

Buiten openingstijden: 06 42452241.

Aangifteformulier VNG vrijwilligerspolis Gratis Vrijwilligersverzekering voor alle vrijwilligers van de gemeente Grootegast