Gemeente Hellevoetsluis


College stelt evaluatie jeugdaanpak vast

Een sluitende jeugdketen is een van de 15 topprioriteiten die het college bij het begin van de collegeperiode (in 2006) heeft vastgesteld. Bij een sluitende aanpak voor jeugd- en jongerenbeleid moeten verschillende onderdelen van het jeugdbeleid worden samengesmeed tot een sluitende keten.

De gemeente werkt daarvoor met de "Gemeentelijke Organisatie Sluitende Aanpak' (GOSA) en de Beke-aanpak. GOSA richt zich op alle jongeren van 0 tot 23 jaar in Hellevoetsluis die problemen hebben op één of meerdere leefgebieden. De Beke-aanpak is een groepsgerichte aanpak en richt zich op de bescherming van de leefomgeving van de jongeren. Tevens is gestart met de oprichting van een centrum voor Jeugd en Gezin, een laagdrempelige vraagbaak waar ouders, jeugdigen en professionals terecht kunnen met vragen op het gebied van opvoeden en opgroeien. Het CJG zal vanaf 1 mei 2009 open zijn.

Het gaat bij de GOSA en de Beke-aanpak om een pilot project voor de periode van drie jaar welke eind 2009 zal aflopen. Afgelopen jaar is gebleken dat GOSA succesvol is. In totaal zijn er 72 jeugdigen in beeld gekomen waarvan er voor 62 een passend traject is gevonden. Ook de Beke-methodiek lijkt effectief. Ondanks de complexe problematiek bij veel jeugdigen zijn de meeste doelen behaald, wordt er minder overlast ervaren van deze groepen en is het aantal vernielingen afgenomen.

In de B&W vergadering van 24 maart heeft het college de evaluatie van beide aanpakken vastgesteld. Ook is besloten een beleidsoptie van EUR 55.000 voor personeelskosten en EUR 50.000 werkbudget op te voeren voor de behandeling van de begroting voor 2010.

03/24/2009