MDG5-netwerk verkrijgt 4 miljoen euro voor strijd tegen moedersterfte

24/03/2009 13:49

Cordaid

Den Haag, 23 maart 2009 - Het MDG5-Meshwork for Mother Care gaat gezamenlijk de strijd aan tegen moedersterfte. Vandaag heeft het netwerk ruim 4 miljoen euro ontvangen uit het Schoklandfonds van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Met het geld worden vijf projecten uitgevoerd om de moeder- en kindsterfte terug te dringen. Het MDG5-netwerk is een typisch voorbeeld van het nieuwe samenwerken dat minister Koenders stimuleert. Er is breed draagvlak in de Tweede Kamer voor de werkwijze van deze 20 Nederlandse organisaties, onder penvoerderschap van ontwikkelingsorganisatie Cordaid.

Het gaat om projecten om meer en beter vrouwelijk medisch personeel op te leiden in Sierra Leone en Afghanistan, het ontwikkelen van een hitte-bestendig oxytocine (bloedstelpend medicijn), het organiseren van publieksevenementen rondom moedernacht in verschillende landen waaronder Nederland, Sierra Leone en Afghanistan en een project om ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en nieuwe initiatieven te laten ontstaan. Het MDG5-netwerk wil met de projecten de achterstand bij het behalen van millenniumdoel 5 verkleinen.

De hoge moedersterfte is te wijten aan een aantal factoren. Een daarvan is het tekort aan gekwalificeerd vrouwelijk medisch personeel. Voldoende vrouwelijk personeel is belangrijk omdat veel vrouwen vanuit culturele of sociale overtuiging geen medische zorg van mannen mogen ontvangen en geen hulp krijgen in geval van complicaties bij zwangerschap en bevalling. De projecten in Afghanistan en Sierra Leone gaan meer en beter medisch personeel opleiden, nieuwe opleidingen starten voor vroedvrouw of verpleegster, meer vrouwen werven uit de afgelegen rurale gebieden voor een opleiding en de opleidingsfaciliteiten verbeteren met betere medische apparatuur en literatuur. Na de opleiding keren de vrouwen uit de afgelegen gebieden, waar moedersterfte het hoogst is, terug naar hun plek van herkomst om daar hun opgedane kennis in de praktijk te brengen. Ook wordt onderzoek gedaan naar de culturele achtergrond van de hoge moedersterfte en wordt de positie van vakbonden voor vroedvrouwen verstrekt. In Sierra Leone worden alle activiteiten van de verschillende gezondheidsorganisaties in de 13 districten geïnventariseerd en op elkaar afgestemd.

Het Schokland Oxytocine project wil een hitte bestendig oxytocine ontwikkelen (bloedstelpend medicijn), uittesten en distribueren in 20 landen in Afrika, Azië en Latijns Amerika.Een van de oorzaken van de hoge moedersterfte in ontwikkelingslanden komt door bloedingen na de geboorte.De nieuw te ontwikkelen oxytocine is geschikt om in warme tropische landen de bloedingen te stoppen. Het kan ingezet worden in afgelegen gebieden waar geen koelkast voorradig is. Om bewustwording te creëren over moedersterfte worden in Nederland en 10 andere landen waaronder Sierra Leone en Afghanistan rond moedernacht grote events georganiseerd. Het Schoklandproject 'Moedernacht' is bedoeld om de publieke opinie te mobiliseren en een breder draagvlak te verkrijgen onder politici om moedersterfte aan te pakken.

In 2000 hebben de landen aangesloten bij de Verenigde Naties de Millennium Doelstellingen afgesproken, om armoede, honger terug te dringen en om gezondheidszorg, onderwijs en watervoorziening te verbeteren. Volgens Millennium Ontwikkelingsdoel 5 moet moeder- en kindsterfte aanzienlijk afnemen in 2015. Nu sterven in ontwikkelingslanden jaarlijks nog een half miljoen vrouwen ten gevolge van zwangerschap en bevalling, en meer dan 10 miljoen kinderen onder de vijf jaar, meestal aan ziekten die voorkomen hadden kunnen worden. In Afrika sterft één op de twintig kinderen binnen een maand na de geboorte. Halverwege de periode 2000 - 2015 concludeert de Verenigde Naties, dat er op veel plekken vermindering van de kindersterfte optreedt, maar dat de moedersterfte nauwelijks afneemt. Het millenniumdoel 5 wordt niet gehaald als de daling zich in dit tempo voortzet.

Moedersterfte in Sierra Leone en Afghanistan

Sierra Leone en Afghanistan zijn landen, die langdurig in een conflictsituatie verkeerd hebben. In grote delen van Afghanistan woedt nog steeds een oorlog. Deze twee landen hebben de hoogste moedersterfte ter wereld; er sterven ongeveer 1.800 vrouwen per 100.000 levend geboren kinderen. Eén op de negen vrouwen in Sierra Leone of Afghanistan sterft aan de gevolgen van zwangerschap of bevalling.

Het MDG5-Meshwork for Mother Care is op initiatief van PvdA kamerlid Chantal Gill'ard bijeengekomen voor het ondertekenen van het Akkoord van Schokland in 2007. Binnen deze akkoorden is samenwerking met andere organisaties en partijen erg belangrijk. Het netwerk bestaat uit NGO's, farmaceutische bedrijven, semi-overheidsinstellingen, wetenschap, vakbonden, vakverenigingen en belangengroeperingen. In de Tweede Kamer steunen 8 politieke partijen het initiatief. In 2008 is afgesproken gezamenlijk zes programma's voor financiering in te dienen bij het Schoklandfonds. De 20 organisaties willen moedersterfte en de blijvende gevolgen van zwangerschapscomplicaties terugdringen door effectief gebruik te maken van elkaars kennis, netwerk en ervaring en de krachten gezamenlijk bundelen. Vijf van de zes projecten worden nu door het Schoklandfonds mede gefinancierd. Elk project kent verschillende partners en een eigen projectverantwoordelijke organisatie. Cordaid is penvoerder en onderhoudt de contacten met de overheid.

Het Netwerk bestaat uit Cordaid Memisa (hoofdpenvoerder), Center for Human Emergence (CHE), Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), WPF/MyBODY, AMREF Flying Doctors, Kinesis Pharma B.V., Schering-Plough, GlaxoSmithKline, Bioconnection B.V., International Confederation of Midwives, Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen(KNOV), NCDO, Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), Development and Relief Corporation B.V., Wereldgezondheidsorgansiatie (WHO), BioFarmind, TNO, ShareNet, Malaria No More!, Netherlands Society for Tropical Medicine & International Health (NVTG), en de Academies voor Verloskunde in Amsterdam, Groningen, Maastricht en Rotterdam, Health Net TPO, Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking in Noord-Holland (COS Noord-Holland) en de Afghaanse Studenten Vereniging in Nederland (NooR).





http://www.cordaid.nl