FNV Bouw & Infra bezorgt scholingsplan bij A2/A12

20/03/2009 13:53

FNV Bouw

Wanneer: dinsdag 24 maart

Wat: estafette langs wegwerkers aan de A2/A12

Door wie: FNV Bouw & Infra, onderdeel van FNV Bouw

Waarom: om scholingsplan uit te leggen dat de crisis te lijf gaat

Hoe: bezoeken aan bouwketen in Eindhoven, De Meern, Utrecht en Vinkeveen

Hoe laat: ochtend- en middagschaft

FNV Bouw & Infra brengt op dinsdag 24 maart een bezoek aan bouwketen van wegwerkers langs de A2, met een uitstpaje naar de A12. Daarmee start de bond zijn informatieronde over het scholingsplan voor de bouw, dat leerlingen hun opleidingsplaats garandeert en per jaar minimaal 3.000 van de huidige werknemers voor maximaal 40 dagen bijschoolt. De bedrijfstak legt er 64 miljoen extra voor op tafel. Daarmee is het plan ook een signaal aan het kabinet om in de bouw te investeren.

Volgens prognoses van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) verdwijnen er door de kredietcrisis minstens 30.000 banen in de bouw. Daar staat tegenover dat er de komende jaren zo'n 25.000 werknemers de leeftijd van het vroegpensioen bereiken. Die vakmensen moeten vervangen worden. Anders gaat de bouw naadloos de volgende crisis in: dat er niet gebouwd kan worden door een tekort aan goed geschoold personeel.

Daarom heeft FNV Bouw & Infra een baanbrekend plan gelanceerd, dat sociale partners en opleidingen in de bouw nu voortvarend oppakken. Leerlingen krijgen de kans om hun opleiding op de bouwplaats af te maken. Heeft de werkgever op dat moment geen werk voor twee mensen, dan wordt zijn vakvolwassen werknemer op kosten van de bedrijfstak bijgeschoold. Zodra de economie aantrekt, beschikt de sector over twéé vakmensen. Het bedrijf krijgt nagenoeg alle loonkosten vergoed. Opleidingsbedrijven die zich verplichten leerlingen te blijven opnemen, krijgen financiële hulp uit het plan.

FNV Bouw & Infra realiseert zich dat het scholingsplan niet alle ontslagen kan tegenhouden. Daarom doet de bond ook een beroep op de overheid, onder meer om investeringen in de infrastructuur naar voren te halen. Minister Eurlings heeft met zijn 'spoedwet wegen' het goede voorbeeld gegeven, reden voor de bond om eerst met wegwerkers over dit beleid in de bouw te praten. Het kabinet moet nu snel komen met meer maatregelen, zoals tijdelijke verlaging van de btw op onderhoud en stimulansen voor energiezuinig maken van bestaande woningen.






Noot voor de redactie:

VOOR DE REDACTIE,