Ingezonden persbericht
* PERSBERICHT * MAASTRICHT UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUMT + * PERSBERICHT *
SUMMUM Magazine maart 2009 verschenen
MAASTRICHT, 23 maart 2009 - SUMMUM Magazine is het blad voor externe relaties en medewerkers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. In de SUMMUM die deze week in de postbus, op de mat of op het bureau valt, onder meer de volgende onderwerpen.
Kankerpatiënten lijden onnodig vaak pijn, zo blijkt uit onderzoek van dr. Marieke van den Beuken-van Everdingen. De uitkomsten van haar onderzoek vormen aanleiding voor het aanpassen van de werkwijze. Het Maastricht UMC+ gaat dezer dagen als een van de eerste centra een nieuwe werkwijze invoeren die moet leiden tot een betere pijnbestrijding bij kankerpatiënten.
21 live-operaties tijdens 13e EVC
Maastricht was eind februari het toneel van de European Vascular Course; een van de belangrijkste wetenschappelijke congressen over hart- en vaatziekten in Europa. Drie dagen lang gaven topsprekers uit de hele wereld colleges, trainingen en demonstraties en er waren 21 live operaties en cases te zien.
Saudi-Arabië tankt kennis in Maastricht
Het Maastricht UMC+ leidt de komende jaren honderden Saudi-Arabische studenten op tot arts. De Maastrichtse probleemgestuurde aanpak valt zo goed in de smaak bij de Saudische regering, dat is besloten om in provincie Al Qassim een franchisevestiging van Maastricht UMC+ te realiseren.
Ultrageluid
Prof.dr. Werner Mess, hoogleraar Klinische Neurofysiologie, richt zich onder meer op het onderzoek van patiënten die met een TIA of kleine beroerte in het ziekenhuis belanden. Bij het onderzoek van deze patiënten wordt ultrageluid ingezet. Mess heeft zich hierin gespecialiseerd. "De weerkaatsing van het geluid tegen de wand van het bloedvat, wordt omgezet in beelden die laten zien of sprake is van aderverkalking en stroomsnelheid van het bloed."
EPNET
Liefst 23 Europese medische centra werken in het European Porphyria Network (EPNET) samen aan onderzoek naar de zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte porfyrie. EPNET heeft onder meer een speciale medicatiedatabase ontwikkeld voor porfyriepatiënten.
Proefschrift
Promovendus Sabine Langie ontdekte dat een toename van zogeheten vrije radicalen in ons lichaam het DNA-herstel kan remmen hetgeen mogelijk kan leiden tot het ontstaan van kanker. Sabine Langie ontdekte verder dat inname van veel anti-oxidanten (zoals vitaminen) een beschermende factor kan zijn. Ze kunnen de DNA-schade neutraliseren en zo het DNA-herstel proces bevorderen.
Kijk ook op www.summum.mumc.nl / www.azm.nl / www.unimaas.nl
---
Informatie
Ontvangt u SUMMUM (nog) niet of wilt u nadere informatie of een interview over één van de onderwerpen of met een van de betrokkenen?
Neem dan contact op met Jos van Cann, stafdienst Communicatie Maastricht UMC+:
043 - 387 5113 / 06-26882865 / jos.van.cann@mumc.nl
Maastricht Universitair Medisch Centrum+
Met ingang van 2008 vormen het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht samen het achtste universitair medische centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Speerpunten
Het Maastricht UMC+ heeft drie taken: patiëntenzorg, onderwijs en opleiding en onderzoek. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.
Euregio
Het Maastricht UMC+ ligt midden in de Euregio Maas-Rijn. Universiteitssteden met academische ziekenhuizen als Luik en Aken, bevinden zich op slechts dertig kilometer afstand. Intensivering van samenwerking in de Euregio staat in Maastricht dan ook hoog in het vaandel.
In totaal telt het Maastricht UMC+ 715 bedden, 4.000 studenten en ruim 6.100 medewerkers.
Het Maastricht UMC+ ( zie ook: www.summum.mumc.nl, www.azm.nl en www.unimaas.nl/fhml ) is aangesloten bij de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra ( NFU, zie ook: www.nfu.nl ).
---- --