Gemeente Dordrecht
Reeks Dordtse Dialogen van start met thema Duurzaamheid
Gemeente kijkt tevreden terug op eerste Dordtse Dialoog
Op 19 maart vond in Grand Café Bellissimo aan de Leerparkpromenade in Dordrecht de eerste Dordtse Dialoog plaats. Ruim honderd geïnteresseerde Dordtenaren namen deel aan deze bijzondere bijeenkomst. Samen keken zij naar toekomstige ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en bespraken zij de mogelijkheden om daar nu, samen op te anticiperen.
De gemeente Dordrecht kijkt als organisator tevreden terug op de start van het project De Toekomst van Dordrecht: Dordtse Dialogen. Er volgen nog zeven Dordtse Dialogen, de volgende wordt gehouden op woensdag 13 mei. Geïnteresseerden kunnen zich nu al inschrijven op
Een duurzame toekomst
De eerste Dordtse Dialoog stond in het teken van duurzaamheid. Trendwatcher Marcel Bullinga verzorgde een energieke en inspirerende introductie. Na tal van Dordtse voorbeelden stond hij in het bijzonder stil bij de plannen van HVC rond duurzame energievoorzieningen en het project Energie op Maat van het Da Vinci College. Na deze innovatieve Dordtse voorbeelden gingen de aanwezigen samen aan de slag in een vijftal workshops. Elke workshop had een eigen aandachtsgebied variërend van duurzaam inkopen tot duurzame energieopwekking en van energiebesparing tot duurzame mobiliteit. Iedere workshop leverde wel een of meer 'koffiedates' op, afspraken tussen deelnemers onderling gericht op het verder uitwerken van initiatieven.
Binding met de stad
De komende twee jaar wordt er ieder kwartaal een Dordtse Dialoog georganiseerd. De volgende dialoog staat gepland op 13 mei en zal geheel in het teken staan van 'Binding met de Stad'. We hebben het dan over zowel sociale als fysieke binding. Bij dit thema is de steeds verdergaande individualisering een interessante trend. Mensen organiseren zich steeds 'individueler' en minder via traditionele structureren (bijv. minder familiaal). Oude scheidslijnen naar religie en klasse zijn vervaagd, onder andere door ontzuiling, emancipatie en stijging van het opleidingsniveau. De tweede Dordtse Dialoog kijkt naar deze trend. De aanwezigen zullen bespreken hoe zij samen op deze trend kunnen inspelen.
Toekomsttrends
Door middel van de Dordtse Dialogen wil de gemeente zich voorbereiden op de toekomst. Samen met tal van organisaties, bedrijven en instellingen kijkt de gemeente naar welke trends de toekomst van Dordrecht en de Dordtenaren beïnvloeden en hoe op die ontwikkeling geanticipeerd kan worden. Uiteindelijk moeten de Dordtse Dialogen resulteren in de Strategische Toekomstverkenningen. Dit document is voor iedereen toegankelijk en is vooral bedoeld als inspiratiebron voor de lezer, bijvoorbeeld bij het maken van beleid. Zodra de Strategische Toekomstverkenningen gereed zijn, worden deze op de website van de gemeente Dordrecht geplaatst op
Datum 23 maart 2009
Gemeente Dordrecht