Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

23-03-2009

Nederlander wacht te lang met vakantie boeken

Steeds meer Nederlanders (78%) weten het zeker: zij gaan ook in 2009 op vakantie. Het moment van boeken komt echter steeds dichter te liggen tegen het moment van vertrek. Als Nederlandse vakantiegangers nu te lang wachten met boeken van hun grote' zomervakantie kan dat betekenen dat de favoriete accommodatie of de gewenste periode inmiddels is vol geboekt, aldus reisbrancheorganisatie ANVR.

Reisorganisaties hebben, met het zicht op een naderende economische dip, maanden geleden hun reizen, met name de hoeveelheid ingekochte bedden en vliegtuigstoelen, scherp ingekocht. Maar ook luchtvaartmaatschappijen zetten om economische redenen minder capaciteit in, waardoor minder vluchten kunnen worden uitgevoerd.

Reisondernemingen adverteren daarom ook met aanbiedingen vroeg in het boekingsseizoen om de consument te bewegen niet te lang te wachten met boeken. Dat voorkomt krapte op de vakantiemarkt die ontstaat als de vakantieganger te laat nog wil boeken, waardoor de keuze voor de consument (veel) te klein wordt.

Uit de boekingscijfers van GfK komt naar voren dat de boekingen voor de zomervakantie in augustus al +16% hoger liggen dan vorig jaar en dat de boekingen inmiddels langzaam toenemen. "Ruim 8 van de 10 Nederlanders geven aan even vaak (65%) of zelfs vaker (18%) op vakantie te willen gaan dan vorig jaar" blijkt uit het vierde vakantie-intentie onderzoek, uit een serie van vijf, dat NBTC.NIPO hield onder een representatieve doelgroep van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Inmiddels is bekend dat de Nederlandse vakantieganger in zijn keuze de mogelijkheid meeneemt te vertrekken vanaf een buitenlandse luchthaven, waardoor hij zich de alleen voor Nederland geldende vliegbelasting kan besparen.

Het bevestigt de ervaring die de georganiseerde reisbranche ANVR heeft dat Nederlanders hun vakantie niet snel zullen laten lopen. Ook uit de enquête die De Nederlandsche Bank recentelijk publiceerde, bleek al dat de Nederlander wel wil besparen, maar niet op zijn vakantie.