CNV Onderwijs

22 maart 2009

webweekboek 12; Op pad met de functiemix

Categorie: Verenigingsnieuws Basisonderwijs, Verenigingsnieuws Speciaal onderwijs

Door: jerome schellings

Op dit moment trekken medewerkers en kaderleden van CNV Onderwijs door het land om bij collega's op de scholen uitleg te geven over de functiemix. Kort gezegd is de functiemix het plan van aanpak om vanaf 1 augustus 2010 tot 1 augustus 2014 naast de bestaande LA functie voor leerkrachten ook de hogere LB functie voor lesgevende collega's in het basisonderwijs mogelijk te maken. (voor verdere informatie zie www.cnvo.nl )

De leden van het sectorbestuur basisonderwijs maken graag tijd vrij om tijdens lunchpauzes of na schooltijd, collega's bij te praten over deze functiemix. Dit onderwerp heeft onze bijzondere belangstelling omdat het eigenlijk een beetje ons kindje is. Al ruim 10 jaar geleden heeft de sector basisonderwijs de behoefte aan een hogere schaal in het basisonderwijs binnen het lesgeven op de agenda gezet. Wij hadden een nog veel mooier kind in gedachte dan nu via het convenant Leerkracht van Nederland geboren is. Wij wilden en willen nog steeds dat schaal LB (voorheen schaal 10) voor alle leerkrachten in het basisonderwijs, die de daarbij behorende functie willen vervullen, bereikbaar is. De nu beschikbare 40 % zien wij dan ook als een eerste stap van ons kind op weg naar volwassenheid. Om ons kind tijdens de eerste stapjes van zijn leven te begeleiden doen wij graag mee aan de campagne om het op scholen bij collega's nader voor te stellen. Mocht er ook bij uw team belangstelling voor een dergelijk flitsbezoek bestaan neem dan contact op met CNV Onderwijs via de site en ga dan naar de knop "campagne functiemix" of meldt u aan via e-mailadres: functiemix@remove-this.cnvo.nl

Een van de meest voorkomende vragen tot nu toe is van interne zorgbegeleiders (IB-ers) "Val ik nu als IB-er buiten de boot?", is hun begrijpelijke vraag. Het antwoord is tijdens de schoolbezoeken, waar deze vraag aan de orde komt, dat de functiemix het zeker niet verbiedt om de functie intern begeleider bij uw bestuur in te voeren. Indien deze functie formeel via het functiewaarderingssysteem onafhankelijk als functie is gecertificeerd is een hogere schaal voor de interne begeleider zeker mogelijk. Het enige verschil is dat IB-ers die niet minimaal 50 % van hun taakomvang lesgeven (dus dan ook lesgevende zijn) niet mogen worden meegeteld om in 2014 aan die eis van 40% te komen. Alleen leerkrachten die minimaal 50 % van hun taakomvang (parttimers naar rato) lesgevende taken hebben voldoen aan de eis van de functiemix en vallen dan ook onder die 40 % die in 2014 door de werkgever gehaald moet worden. Deze eis heeft het ministerie gesteld om herhaling te voorkomen van de inzet van de zogenaamde van Rijn gelden te voorkomen. Dit geld dat enkele jaren gelden aan de besturen is gegeven om meer leerkrachten in schaal LB te benoemen is bijna overal aan andere doeleinden besteed en niet aan de lesgevende. Het is dus niet de bedoeling van de functiemix om de interne begeleider in de kou te laten staan. Het is nu aan de schoolbesturen om te laten zien hoe belangrijk zij het essentiële werk van de interne begeleiders vindt bij het goed opzetten van en laten functioneren van een zorgstructuur op school.

---