Tros Radar door één nachtje ijs gezakt


Nieuwe infraroodfoto's bevestigen: bodemisolatie is geen vloerisolatie

HILVERSUM, 20090321 -- In het programma Tros Radar werden de warmte-isolerende eigenschappen van polystyreen schuimpjes op de bodem van de kruipruimte afgelopen maandag de hemel ingeprezen. Uit infraroodfoto's, die daarna zijn gemaakt, blijkt echter dat bij deze methode de isolerende laag aan de verkeerde kant van de kruipruimte zit. De funderingsmuren zijn zo koud, dat ze veel warmte aan de vloer ontrekken. Dat verklaart waarom in woningen met bodemisolatie de vloer 's ochtends maar langzaam op temperatuur komt, er flink gestookt moet worden om de vloer enigszins op temperatuur te krijgen en de vloer snel zijn warmte verliest na het terugzetten van de thermostaat.

In de vooraankondiging beweerde Radar dat ze deze zaak tot de bodem had uitgezocht.
In het forum, dat de Tros speciaal daarvoor in het leven had geroepen, was echter al vóór de uitzending gewaarschuwd voor de averechtse werking van bodemisolatie in de winter, waarbij naar wetenschappelijke studies werd verwezen. De redactie van Radar heeft deze waarschuwing over het hoofd gezien of genegeerd. De uitzending van 16 maart was voor de SBVN (Stichting Belangenbehartiging Vloerisolatie Nederland) aanleiding infraroodopnames te laten maken van een kruipruimte voorzien van polystyreen schuimpjes. De opnames vonden plaats op 19 maart. De foto's zijn de volgende dag naar de redactie van Radar gestuurd, met het verzoek in de eerst volgende uitzending het verkeerde beeld te corrigeren dat ze de kijkers hebben voorgeschoteld. Nu de redactie niet heeft gereageerd, zijn deze foto's op de homepagina van www.vloerisolatie.org geplaatst en is dit persbericht uitgegeven

De Stichting Belangenbehartiging Vloerisolatie Nederland (SBVN) maakt zich al jaren sterk voor goede vloerisolatie in Nederland. Doorn in het oog zijn daarbij producenten van bodemisolatie die pretenderen dat een isolatielaag op de bodem van de kruipruimte hetzelfde effect zou hebben als een isolatielaag direct tegen de vloer. Ze blijven hiermee doorgaan ook al blijkt uit wetenschappelijke studies dat dit niet zo is. Bedrijven die zich serieus met vloerisolatie bezighouden, worden regelmatig geconfronteerd met bewoners, die aan den lijve ervaren dat er iets niet klopt met de beloofde warmte-isolerende eigenschappen. Het duurt overigens meestal wel een enige tijd voordat bewoners tot die slotsom komen. Deze oplossing is immers vaak geadviseerd door personen en/of instanties die deskundig worden geacht, dus wat moet je dan als leek? In eerste instantie is men ook wel tevreden over het effect. Dit is vooral te danken aan de vochtreductie, die soms zeer fors kan zijn. Pas later komt de twijfel over het warmte-isolerend effect. Vooral aan het einde van de winter en het begin van het voorjaar komt de begane grondvloer maar langzaam op temperatuur. Er moet flink worden gestookt om hem een beetje op temperatuur te krijgen. Na het terugzetten van de thermostaat verliest de vloer weer heel snel zijn warmte.
Bij de redactie van Radar hebben zich inmiddels mensen gemeld, die aan den lijve ervaren dat de beloftes over warmte-isolatie niet kloppen. Regelmatig worden woningen, die eerder werden voorzien van bodemisolatie, alsnog van echte vloerisolatie voorzien. Deze week zou er al gefilmd kunnen worden, hoe een woning met bodemisolatie alsnog vloerisolatie krijgt, indien de woningbouwvereniging en de bewoners daarvoor toestemming zouden willen geven.

Natuurlijk is het goed wanneer in deze tijd mensen gestimuleerd worden woningisolatie toe te passen. Het is echter overdreven om door te blijven gaan met dubbelwerk te doen. Dat Radar de polystyreen schuimpjes de hemel in heeft geprezen, is leuk voor de producenten en de "deskundigen" die provisie vangen voor hun advies dit toe te passen. Het is echter slecht voor de consument, die er in de winter in wooncomfort op achteruit gaat en daardoor vaak zijn energierekening nog ziet toenemen. Het is ook slecht voor het milieu. Niet alleen door de gemiste kans op energiebesparing, maar ook omdat er voor iedere woning een of meer vrachtwagens nodig zijn om alle benodigde schuimpjes, chipjes, wokkels of parels aan te voeren. In veel gevallen zal de energie die nodig was voor productie en transport niet eens worden terugverdiend door een besparing op het gasverbruik bij de bewoner.

Met spanning wachten we af wat Radar komende maandag zal doen met de meldingen van teleurgestelde gebruikers, de wetenschappelijke studies (die al eerder beschikbaar waren) en de nieuwe infraroodfoto's die onomstotelijk laten zien dat een isolatielaag op de bodem van een kruipruimte nooit hetzelfde effect kan hebben als een isolatielaag direct tegen de vloer.