Gemeenten massaal aan de slag voor een schone leefomgeving
19/03/2009 13:53
SenterNovem
Subsidieregeling zwerfafval succesvol
Gemeenten maken serieus werk van de aanpak van zwerfafval. Dit blijkt uit het aantal subsidieaanvragen voor de aanpak van zwerfafval. In totaal zijn er in Nederland de afgelopen drie jaar zo'n 500 projectenvoorstellen voor subsidie bij SenterNovem ingediend. Het subsidiebudget van het Impulsprogramma Zwerfafval van 16,4 miljoen Euro is daarmee volledig uitgeput.
De afgelopen jaren hebben de Nederlandse gemeenten in totaal 500 projecten ingediend, waarvan alleen al dit jaar 180. Meer dan 60% van de Nederlandse gemeenten maakt met behulp van subsidie werk van de aanpak van zwerfafval in hun gemeente. Gemeenten gebruiken het geld voor slimmere reiniging, betere voorzieningen en monitoring en meer handhaving, communicatie en educatie. Bij de uitvoering van deze maatregelen zijn ook burgers en het bedrijfsleven steeds vaker betrokken. Naast gemeenten hebben dit jaar ook enkele beheerders van natuur- en recreatiegebieden een project ingediend.
De subsidieregeling heeft een enorme impuls gegeven aan de aanpak van zwerfafval. Uit onderzoek blijkt dat zonder deze subsidieregeling de zwerfafvalprojecten, met een totale geschatte omvang van bijna 50 miljoen Euro, niet of in een veel later stadium waren uitgevoerd.
De subsidieregeling is onderdeel van het Impulsprogramma Zwerfafval. Dit programma stimuleert gemeenten en andere partijen om zwerfafval aan te pakken. SenterNovem bekijkt op dit moment welke aanvragen in 2009 worden toegekend.
Samen de rommel opruimen
Een van de vele voorbeelden van een succesvol lopend subsidieproject is het project van de gemeente Sittard-Geleen. Deze gemeente werkt in het project nauw samen met woningcorporaties, politie, scholen, een winkeliersvereniging en een bewonersplatform om het zwerfafvalprobleem in de wijk Limbrichterveld aan te pakken. Het samenwerkingsverband leidde tot nieuwe maatregelen. De dienst heeft het vegen efficiënter en effectiever gemaakt doordat alleen daar waar nodig nog wordt gereinigd. Op en nabij het wijkwinkelcentrum plaatste de gemeente extra opvallende rode afvalbakken. De winkeliers zelf zorgen voor extra grote 200 liter-bakken. Een school in de omgeving schakelt de sociale werkvoorziening in om de zogenoemde snoeproutes schoon te houden. Ook leerlingen met straf ruimen de omgeving mee op. Politie en stadswachten houden extra toezicht en bekeuren waar nodig. Een deel van het toezicht wordt, onder begeleiding, uitgevoerd door leerlingen van de beroepsopleiding Veiligheid.
Het Impulsprogramma Zwerfafval
Het Impulsprogramma is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van VROM, de VNG en het gezamenlijke bedrijfsleven (VNO-NCW). Stichting Nederland Schoon, SenterNovem en de
VNG zorgen voor de uitvoering van het programma. Het programma startte in 2007 en loopt tot 2010. Het programma streeft naar een zichtbaar en meetbaar schoner Nederland.
http://www.samenwerkenaaneenschonernederland.nl