Gemeente Valkenswaard

doet mee met actie: nationale opschoondag

Valkenswaard doet mee met actie: nationale opschoondag

De gemeente Valkenswaard werkt samen met Heeze-Leende en Waalre mee aan de actie: Nationale opschoondag. Waalre en Valkenswaard organiseren zwerfvuilprojecten. In Heeze-Leende gebeurt dat tijdens het project 'Zwerfafval mooi niet in 2009' op de basisscholen in de week voor 21 maart. Vrijwilligers schonen samen de openbare ruimte van (zwerf)afval. Doel is de maatschappelijke betrokkenheid te vergroten op het gebied van milieu en leefomgeving. De Stichting Nederland Schoon organiseert deze dag.

Hoe het begon
Drie natuur milieu en educatie NME-medewerkers van de genoemde gemeenten startten eind vorig jaar een ambtelijke overleggroep op. Het doel van de overleggroep is om binnen gemeenten ervaringen en projecten uit te wisselen op het vakgebied. Samen gaat zij projecten organiseren. Het eerste project is de Nationale opschoondag.

Project Valkenswaard
Het jeugd IVN gaat beplanting aanbrengen in het Tongelreepdal gebied. De gemeente stelt in kader van het project Tongelreepdal beplanting beschikbaar. Tevens zal in de directe omgeving zwerfaval verzameld worden. Ook zullen 5 leden van de PVDA in hun medewerking verlenen. Bij de onderbouw van het voortgezet onderwijs zijn de leerlingen benaderd om hun vrijwillige medewerking te verlenen. Dit project kan meetellen in hun uren maatschappelijke stage.

Betrokkenheid wethouders
De drie wethouders J.P. Hazelaar (Waalre), M. van Hofwegen (Heeze-Leende) en G. Adams (Valkenswaard) reizen op zaterdag 21 maart om tien uur met de bus van de brandweer Waalre vanuit het gemeentehuis Waalre naar het zwerfvuilproject van de scouting aan de D. van Hornelaan. Zij moedigen met hun bezoek de vrijwilligers mentaal aan. Daarna brengen de wethouders een bezoek aan het project in het Tongelreepdal gebied. De afsluiting vindt samen met de vrijwilligers plaats bij het IVN-gebouw in Valkenswaard. Om twaalf uur keert de bus terug naar het gemeentehuis in Waalre.