Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 20 maart 2009 (20/03/09)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

Het alternatievenonderzoek over de Oosterweelverbinding werd deze week besproken in het parlement. Het was Jan Peumans niet ontgaan dat Open VLD-minister Van Mechelen en de SP.A-ministers snel en vooral tegengesteld communiceerden over het project. Jan wilde uiteraard weten hoe de regering zou omgaan met de conclusies van de studie. Ook wilde hij weten hoe de regering rekening zou houden met de Europese eurovignetrichtlijn en met het op til staande referendum van de vzw Ademloos in Antwerpen over de Lange Wapper. Jan diende een motie in, onder meer om de regering er toe aan te sporen rekening te houden met dat referendum. Minister-president Kris Peeters beloofde met een eigen voorstel te komen, dat zou toelaten om snel met de eerste werken te beginnen.

Geert Bourgeois ondervroeg woensdag in de plenaire vergadering minister-president Peeters over de discussie binnen de Vlaamse Regering omtrent de aanmoedigingspremie. Dat is een premie die het financiële verlies compenseert voor werknemers van bedrijven in moeilijkheden die minder gaan werken. Over de aanmoedigingspremie ontstond deze week een openlijke ruzie tussen de regeringspartijen Open VLD en SP.a. De verkiezingen staan duidelijk voor de deur Volgens de N-VA is de aanmoedigingspremie een goede maatregel die Vlaanderen tijdelijk moet nemen, om ontslagen in bedrijven in moeilijkheden te vermijden. Terwijl de federale regering opnieuw stil blijft zitten, toont Vlaanderen aan dat het wel een antwoord biedt op de economische crisis.

Kris Van Dijck nam deel aan verschillende politieke debatten. Zo werden onze standpunten over sport en onderwijs op gejuich onthaald tijdens de congressen van respectievelijk het ISB (Vlaams instituut voor sportbeheer en recreatiebeleid) en ST.A.M (Studiegroep Authentieke Middenscholen Vlaanderen) en tijdens de Kracht van je Stem. Daarnaast protesteerde Kris woensdag in plenaire hevig tegen de afschaffing van de lokale verankering van de lokale radiozenders en tegen de afschaffing van de uitzending door derden (politieke partijen). Spijtig genoeg had de meerderheid hier geen oren naar.

Mark Demesmaeker nam woensdag het woord over het grond- en pandendecreet. Het decreet treedt in werking op 1 september 2009. Mark Demesmaeker is verheugd over het luik wonen in eigen streek. Het is immers volledig gebaseerd op zijn voorstel van decreet van 2006. Door de invoering van dit decreet zullen voortaan kavels en appartementen in woonuitbreidingsgebieden in gemeenten met een hoge bouwprijs en veel migratie enkel verkocht of verhuurd worden aan inwoners met een voldoende band met de gemeente (er wonen, werken, ). Deze maatregel biedt een antwoord op de frustrerende zoektocht van duizenden jonge Vlaamse gezinnen naar een betaalbare woning.

Vanmorgen werd in het Radio 1-programma Peeters en Pichal nog uitgebreid gediscussieerd over de problematiek van tienerzwangerschappen in Vlaanderen. Helga Stevens heeft over deze problematiek een uitgebreide resolutie opgemaakt, met vijf concrete actiepunten voor Vlaams minister van Welzijn Veerle Heeren: meer onderzoek, een proefproject rond tienervaders, meer financiële middelen voor personeel en meer capaciteit in de Centra voor Integrale Gezinszorg, een doelgroepenbeleid voor tienermeisjes met bepaalde etnisch-culturele achtergrond en een doelgroepenbeleid ten aanzien van tienermeisjes uit de Bijzondere Jeugdzorg.

Het IPA van 2007 voorzag in een indexering van de loonsverhoging voor werknemers in de sociale en beschutte sector. De meerkost zou door de federale overheid en de gemeenschappen worden betaald. De voorbije maanden was het onduidelijk of de federale overheid dit ook effectief had gedaan. Op vraag van Piet De Bruyn bevestigde minister Van Brempt dat federaal minister Milquet de boodschap heeft gegeven dat er geen middelen vanuit de federale overheid zijn voorzien omdat de sociale partners federaal andere prioriteiten gelegd hebben. Minister Van Brempt verklaarde dat zij met succes- sterk gereageerd had op deze woordbreuk. De federale regering besliste onlangs tot de integrale uitvoering van de gemaakte afspraken. Daarmee zijn de beschutte werkplaatsen verzekerd van de afgesproken budgetten.

Kamer

Bij de bespreking van het rapport van de FORTIS-commissie, motiveerde Els De Rammelaere de tegenstem van de N-VA: onjuiste conclusies, te vage aanbevelingen en te vrijblijvende engagementen. Els legde dan maar een eigen motie met conclusies en aanbevelingen neer: de vervanging van de kabinetten door een politieke cel, een interne audit van de kabinetten en de oprichting van een parlementair controlecomité K. In de commissie werd duidelijk dat er (verboden) contacten waren tussen de kabinetten en het parket. Aangezien het kabinet één en ondeelbaar is, dienen de ministers hun verantwoordelijkheid te nemen. Leterme en Vandeurzen deden dit, het wordt tijd dat ook Reynders de juiste conclusies trekt. De politiek en het gerecht kregen een serieuze pandoering. Het ons-kent-ons-principe viert hoogtij, de oude CVP-cultuur is terug van nooit weggeweest. Maar een dergelijk vaag rapport zal daaraan niets verhelpen.

Hoewel de openbare verkoop van een huis wettelijk geen twee zitdagen hoeft te hebben, gaan de meeste kopers daar wel van uit. Gevolg: een lage opkomst op de eerste zitdag én een reële kostenstijging door de organisatie van een bijkomende zitdag. Op vraag van enkele notarissen en in samenwerking met de Koninklijke Federatie van Notarissen werkte Sarah Smeyers een wetsvoorstel uit dat een openbare verkoop sneller, efficiënter en goedkoper doet verlopen. Afgelopen week keurde de commissie Justitie dat voorstel goed. De tweede zitdag wordt afgeschaft en de notaris kan een instelprijs vaststellen. Een perfect voorbeeld van administratieve vereenvoudiging in de praktijk! Bovendien wordt ook komaf gemaakt met premiejagers. Op een onthouding van Groen! na, gaven alle commissieleden afgelopen woensdag hun fiat aan Sarahs wetsvoorstel. Wanneer ook de plenaire vergadering het voorstel goedkeurt, gaat de nieuwe wet op 1 januari 2010 van kracht.

In de commissie Binnenlandse Zaken bleek dat het stemrecht voor Belgen in het buitenland er niet komt voor de regionale verkiezingen. Een gemiste kans, vindt Ben Weyts. Had de meerderheid het verstandig aangepakt, konden we naar de stembus trekken met een gesplitste kieskring BHV én met stemrecht voor de Belgen in het buitenland. De MR is immers tegenstander van de splitsing, maar voorstander van stemrecht voor Belgen in het buitenland. Er was dus onderhandelingsmarge. Zelf diende Ben een wetsvoorstel in dat de gevolgen van stemrecht vanuit het buitenland corrigeert. Doordat de buitenlandse kiezers overwegend Franstalig zijn en zich als kiezer in een gemeente naar keuze mogen laten registreren, worden de verhoudingen tussen Franstaligen en Vlamingen in BHV kunstmatig gewijzigd. Ben stelt een systeem voor waarbij de keizer een band moet aantonen met de gemeente waarin hij zich inschrijft, waardoor er niet langer Vlaamse zetels verloren gaan.

Deze week diende Flor Van Noppen een wetsvoorstel in om meer geld uit het Synatom-fonds te investeren in hernieuwbare energie. Het Synatom-fonds is een spaarpot, aangelegd door de producenten van kernenergie, om later de kerncentrales te ontmantelen. Ondertussen kan het geld geïnvesteerd worden in energieprojecten. Op dit moment wordt echter slechts 2,5% ( 125 miljoen) van het fonds geïnvesteerd in hernieuwbare energie-projecten. Met zijn wetsvoorstel wil Flor dit optrekken naar 23% ( 1 miljard). De meeste vooruitgang inzake hernieuwbare energie valt te maken met offshore windenergie. Net deze sector trok enkele maanden geleden aan de alarmbel omdat projecten moesten worden stopgezet bij gebrek aan kredieten. Met dit voorstel kan meer geld geïnvesteerd worden in offshore windenergie. Indien de federale overheid dat niet wil, moet ze de bevoegdheid eindelijk overdragen aan de gewesten.

Jan Jambon ondervroeg tijdens de plenaire vergadering minister van Financiën Didier Reynders (MR) over het nieuwe belastingformulier die deze week werd voorgesteld. Op het vernieuwde aangifteformulier moeten de belastingplichtigen alle codes en bedragen zelf invullen en moeten de Vlaamse belastingplichtigen de bruine envelop naar een scanningcentrum in Gent verzenden. Ondanks de beloofde administratieve vereenvoudiging is dit weer een stap achteruit. Jan verwacht een waterval van klachten van belastingplichtigen die hun aangifte wel tijdig posten maar waarbij de brief te laat arriveert. Reynders wuifde alle kritiek op zijn eigen bekende manier weg, maar liet toch een opening door te stellen dat de mensen hun aangifte toch nog kunnen binnenbrengen bij het lokaal belastingkantoor. Jan concludeerde dat de beste administratieve vereenvoudiging erin bestaat de personenbelasting over te hevelen naar de deelstaten.

Patrick De Groote ondervroeg minister van Financiën Didier Reynders (MR) over een verplichte autoverzekering voor elektrische rolstoelen. Begin maart liet een specialist van de verkeerspolitie optekenen dat door een vergetelheid in de wet sinds maart 2007 elektrische rolstoelgebruikers op de openbare weg verplicht zijn een groene kaart van de burgerlijke aansprakelijkheid te bezitten. Tot 15 km/h zou een ongeval nog vallen onder de familiale verzekering. De rolstoelgebruiker rijdt dus best stapvoets op het voetpad. Zodra dit niet berijdbaar is, moéten zij evenwel hun snelheid verhogen om op het fietspad te mogen rijden! Patrick schrok alvast van het antwoord van Reynders. Voor de minister is dit helemaal geen vergetelheid. Hij wil zelfs een wetswijziging indienen om de verzekeringsplicht uit te breiden. Patrick is alvast benieuwd of de verkeerspolitie elektrische rolstoelen zal controleren en aanslaan indien de gebruiker geen groene kaart bezit

Senaat

Senator Louis Ide hekelde donderdag in de plenaire vergadering nog maar eens de manier van werken van minister Laurette Onkelinx (PS). In Franstalig België heeft men de numerus clausus voor geneeskundestudenten zo goed als begraven, terwijl men in Vlaanderen nog steeds zijn verantwoordelijkheid neemt om de instroom te beperken. Louis vindt dat zoiets niet kan zonder een degelijk kadaster van de medische beroepen. Pas als dit kadaster er is, kan je de planning van de medische beroepen aanvangen. Zonder dit kadaster, dat volgens minister Onkelinx bijna klaar is, is elke poging tot planning nattevingerwerk. En ondertussen beperken de Franstaligen de instroom wéér niet, om daarna vermoedelijk opnieuw een verhoging van het contingent te eisen. Waarom laten de Vlamingen dit zomaar gebeuren? Ach ja, de Vlamingen hebben niet de meerderheid in deze regering...

Auteur:
Theo Francken, universitair medewerker Vlaams parlementsfractie Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be