European Union



Brussel, 20 maart 2008

Staatssteun: Commissie geeft België toestemming voor tijdelijke garantiesubsidieregeling die reële economie moet stimuleren

De Europese Commissie heeft, op basis van de staatssteunregels van het EG-Verdrag, een Belgische regeling goedgekeurd om de druk te verlichten op Vlaamse ondernemingen die het door de kredietschaarste in de huidige economische crisis financieel moeilijk hebben. De regeling werd opgezet door het Vlaamse ministerie van Economische Zaken. Zij biedt steun in de vorm van garantiesubsidies voor investerings- en werkkapitaalkredieten die vóór 31 december 2010 worden afgesloten. De regeling voldoet aan de voorwaarden van de tijdelijke communautaire kaderregeling inzake staatssteun ter stimulering van de toegang tot financiering in de huidige financiële en economische crisis (zie IP/08/1993), die op 25 februari 2009 nog is aangepast. De regeling is namelijk geschikt om een ernstige verstoring in de hele Belgische economie op te heffen, is beperkt in de tijd, respecteert de desbetreffende drempels en staat alleen open voor ondernemingen die vóór 1 juli 2008 niet in moeilijkheden verkeerden. Daarom is zij verenigbaar met artikel 87, lid 3, van het EG-Verdrag.

In een reactie verklaarde Neelie Kroes, EU-Commissaris voor Mededingingsbeleid: "Ik ben ervan overtuigd dat ondernemingen die van de kredietschaarste te lijden hebben, dankzij deze maatregel makkelijker toegang krijgen tot investerings- en werkkapitaalkredieten. Bovendien is dit een doeltreffende methode om bedrijfsinvesteringen en het economisch herstel te stimuleren, zonder dat de mededinging buitensporig wordt verstoord."

De Vlaamse overheid heeft de regeling ontworpen op basis van de regels uit de communautaire kaderregeling inzake staatssteun aan de reële economie in tijden van crisis (zie IP/08/1993). Zij heeft zich met name gehouden aan de voorwaarden voor steun in de vorm van garantiesubsidies. De korting op de garantiepremie geldt voor een periode van tot 2 jaar voor leninggaranties die zijn afgesloten vóór 31 december 2010. Wanneer de onderliggende lening een looptijd van meer dan 2 jaar heeft, kunnen de zgn. safe-harbour-premies uit de bijlage bij de tijdelijke kaderregeling (in haar gewijzigde versie) worden toegepast voor de resterende looptijd van de garantie. De in het kader van de regeling afgegeven garanties mogen een maximum looptijd hebben van 5 jaar. De regeling geldt niet voor ondernemingen die op 1 juli 2008 (dus vóór de kredietcrisis) al in moeilijkheden verkeerden.

Gezien het belang van Vlaanderen voor de totale Belgische economie, vindt de Commissie dat de regeling kan worden goedgekeurd op basis van artikel 87, lid 3, onder b), van het EG-Verdrag, ook al betreft het een voorstel op regionaal niveau. Vlaanderen is goed voor meer dan 55% van het Belgische bnp, en meer dan 80% van de Belgische export. Voorts hebben de Belgische autoriteiten aangetoond dat de regeling noodzakelijk, evenredig en passend is om een ernstige verstoring in de hele Belgische economie op te heffen.

De tekst van dit besluit komt in het Staatssteunregister op de website van DG Concurrentie beschikbaar onder zaaknummer N 117/2009. Een overzicht van de recentste beschikkingen en besluiten inzake staatssteun die op internet en in het EU-Publicatieblad zijn gepubliceerd, is te vinden in de elektronische nieuwsbrief State Aid Weekly e-News.