Provincie Limburg

Persberichten

Herverdeling Provinciefonds rampzalig voor Limburg Limburg zou 56 miljoen moeten inleveren

Gedeputeerde Staten van Limburg vinden het advies van de Raad voor de Financiële Verhoudingen over de herverdeling van het Provinciefonds een streep door de Versnellingsagenda, dodelijk voor de regionale aanpak van de kredietcrisis en rampzalig voor de Limburgse begrotingspositie.

In het advies van de Raad, een adviesorgaan voor de regering over de financiële verhouding tussen het Rijk en de provincies en gemeenten, wordt het Provinciefonds op basis van een nieuwe verdeelsystematiek gekort met 600 miljoen. Hiermee wordt het Provinciefonds in één klap gehalveerd. Voor Limburg betekent het advies een korting van 56 miljoen.

De nu voorgestelde korting betekent dat Limburg haar eigen ambities niet meer kan waarmaken. Die liggen vooral op het fysieke, ruimtelijke, economische en culturele domein. Limburg heeft samen met gemeenten en bedrijfsleven al jarenlang een breed gedragen aanpak om zelf de problemen aan te pakken en nieuwe kansen te creëren. Dat gebeurt met de Versnellingsagenda en met het recent gepresenteerde project Koersvast. Een plan van aanpak dat Limburg, als eerste provincie in Nederland, introduceerde om de economie te stimuleren. Juist omdat Limburg van oudsher veel maakindustrie heeft, komt de klap van de recessie in deze provincie extra hard aan. Daarom wil Limburg ook zelf, en met voldoende eigen middelen, de regie voeren over haar sociaal economisch beleid. Zoals al jaren uit de rijksbegroting blijkt, is er sprake van een grote onevenwichtigheid in de verdeling van rjksmiddelen over het land. Een treffend voorbeeld in dat verband is de verdeling van de aardgasbaten die voor 90% in de Randstad worden uitgegeven. Terwijl de problemen in de regios minstens zo groot zijn.

Daarnaast vergt de forse daling van de bevolkingsomvang, waar Limburg als eerste mee aan de slag moet, veel nieuw beleid en extra middelen. Het wegvallen van een belangrijk deel van het Provinciefonds betekent ook dat de Provincie niet meer in staat is om samen met het Rijk en de gemeenten geld in kansrijke projecten te steken. Die zogenaamde co-financiering is aantrekkelijk omdat elke provinciale euro daarmee een veelvoud aan investeringen oplevert. Maar ook de Limburg-agenda, het op handen zijn de akkoord tussen de VLG en de Provincie Limburg voor wat betreft het samen oppakken van projecten, zal bij de voorgestelde bezuiniging fors in de knel komen.

De voorgenomen verkoop van Essent levert geen compensatie voor de bezuinigingen. Immers, een belangrijk deel van de Essent-opbrengst is nodig om met rente-inkomsten het wegvallende dividend te compenseren. Wat dan nog resteert, wordt gebruikt om economische- structuurversterkende projecten te financieren.

Gedeputeerde Staten zullen samen met gemeenten, instellingen en bedrijfsleven actie ondernemen richting Den Haag om de politiek en bestuur te bewegen de bezuinigingsvoorstellen van tafel te krijgen.

20-3-2009 09:06