Gemeente Lelystad

Lelystad zoekt jonge helden

Vrijdag 20 maart 2009

Jongeren en helden

Ken jij Lelystadse jongeren die zelf het initiatief hebben genomen om hun eigen leefomgeving te verbeteren? Ken jij iemand op school, in de buurt of op straat, die zich als een echte `held' gedraagt? Laat het ons dan snel weten! Wij kunnen er voor zorgen dat deze `held' beloond wordt!

Stuur je aanmelding naar: heldenmoed@zinloosgeweld.nl. De Lelystadse helden worden op 11 juni in Underground op passende wijze in het zonnetje gezet en beloond met een HeldenMoed-lintje en oorkonde.

Interview met burgemeester Margreet Horselenberg over jonge helden

We zijn op zoek naar heldhaftig jongeren in Lelystad. Heeft u zelf wel eens een heldendaad meegemaakt?

Voordat ik burgemeester van Lelystad werd, was ik burgemeester van een andere gemeente. Ik heb toen meegemaakt dat twee jongetjes van 8 jaar een peuter uit het water hadden gered. Zij zijn voor die daad in het zonnetje gezet.

Wanneer is voor u iemand een held?

Voor mij is iemand een held, als hij of zij belangeloos een ander helpt; iemand die moedig is en die zich niet laat leiden door angst.

Wanneer zijn juist jongeren een held?

Jongeren zijn voor mij een held, als zij iets doen wat indruist tegen iets wat door de ogen van de groep als `cool' wordt gezien. Dat iemand zijn of haar eigen gevoel durft te volgen en daarnaar handelt. Het gaat erom, dat je op het juiste moment de juiste dingen doet of zegt.

Kan je ervoor trainen om een held te worden of zit dat al in iemands karakter?

We kunnen het allemaal! Er is geen speciale opleiding of talent voor nodig. Vaak geldt wel: goed voorbeeld doet goed volgen. Iedereen kan het dus en doet het af en toe.

Wat is het verschil tussen onze zoektocht naar jonge helden en bijvoorbeeld een koninklijke of juist een gemeentelijke onderscheiding krijgen? Komen jongeren ook wel eens in aanmerking voor een dergelijke onderscheiding?

Jonge helden kunnen als voorbeeld dienen voor anderen. Hun goede daad was er op het goede moment en anderen kunnen er een voorbeeld aan nemen. Moed en lef zijn dan de kenmerkende eigenschappen. We vinden die jonge helden graag om hen een goed voorbeeld voor anderen te laten zijn. Bij koninklijke onderscheidingen geldt eigenlijk hetzelfde, maar dan gaat het minder om moed maar meer om personen, die zich - vaak gedurende langere tijd - meer dan gemiddeld inzetten voor de samenleving. In sommige gemeenten kent men het fenomeen "kinderlintjes". Dat is dan het initiatief van de betreffende gemeente zelf.

Wat is het unieke aan jong zijn in Lelystad?

Lelystad is een jonge stad, die volop in ontwikkeling is en waarbij jongeren in de gelegenheid zijn om mee te denken. Kijk bijvoorbeeld naar het onlangs geplaatste `Streetcaster', een groot beeldscherm midden in het centrum van de stad. Dat is een idee van jongeren zelf.

Welke specifieke situaties of plaatsen kent Lelystad waar jongeren als held op kunnen treden?

Er zijn veel plaatsen waar jongeren hun moed kunnen tonen. Alleen al op school, als je opkomt voor iemand die gepest wordt. Maar ook in het dagelijkse leven kan je een helpende hand bieden aan ouderen, die bijvoorbeeld moeite hebben met oversteken of het hanteren van hun boodschappen. Door op iemand af te gaan die hulp nodig heeft en juist niet je hoofd om te draaien en weg te lopen. Door hulp in te schakelen als je een ongeval ziet of een situatie waar een persoon of dier niet zelf uit kan komen. Eigenlijk kan je overal een held zijn en is er geen specifieke plaats te bedenken.

Wat zou u willen zeggen tegen mensen die overwegen om een held op te geven, maar die niet zeker weten of die persoon dat wel op prijs stelt?

Meestal vindt iemand het best leuk om in het zonnetje gezet te worden en denkt diegene er later met plezier aan terug. Als je het niet zeker weet of iemand die aandacht op prijs stelt, kun je zijn directe omgeving - ouders, broers of zussen en vrienden - eventueel om advies vragen.


---