Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


20 mrt 2009

Groningen wil regels tegen drankmisbruik invoeren

Groningen wil regelgeving invoeren om bij evenementen een verbod in te kunnen stellen op het kopen van alcohol in glas of blik, op het kopen van alcohol zelf, of, in het uiterste geval, een geheel drankverbod. Het stadsbestuur wil het zo juridisch mogelijk maken om buitensporig drankgebruik en overlast tijdens evenementen zoals Koninginnedag in te dammen.

Met deze maatregel wil de Groningse burgemeester Wallage dat het voor de massa aanwezigen op straat leuk blijft, met een beetje minder drank en wat meer veiligheid. Hij wil tegengaan dat mensen met kratjes bier tegelijk de straat op gaan. Met nieuwe regelgeving moet er een juridische ondergrond ontstaan om hiertegen te kunnen optreden.

De afgelopen jaren belandden er tijdens grootschalige evenementen steeds meer (kapot) glas en blikjes op straat. Dat is ongewenst voor de veiligheid van de bezoekers, politieagenten en hulpverleners, stelt het stadsbestuur. Mensen raken er door gewond en het glaswerk wordt ook gebruikt als wapen bij ruzies. De horecaondernemers schenken hun alcohol vaak al in plastic bekers. Het glas en blik is dan ook vaak gekocht in omliggende supermarkten, slijterijen, avondwinkels en snackbars. Met deze regelgeving wil het stadsbestuur dat aan banden leggen.