Airbus plaatst mega-order bij Hycom
20/03/2009 11:24
Hycom
Apeldoorns bedrijf ontwikkelt testinstallaties voor Airbus
Apeldoorn Hycom, marktleider in de ontwikkeling en vervaardiging van hydraulische systemen, mag zich verheugen in een mega-order met een totale waarde van 7 miljoen euro. Opdrachtgever Airbus heeft het Apeldoornse bedrijf opdracht gegeven twee hydraulische testinstallaties te ontwikkelen die zullen worden ingezet bij het testen van de flap- en slat systemen van de A350. Deze flap- en slat systemen die normale wijze geïntegreerd zijn in de vleugels, worden nu door Hycom op een testframe gemonteerd. De testframes hebben een lengte van ca 30 meter en een hoogte van maximaal 6 meter. Airbus heeft mede voor Hycom gekozen vanwege de goede ervaringen met Hycom. Al eerder leverde Hycom dergelijke systemen voor de A400M. Voor de uitvoering van deze opdracht werkt Hycom nauw samen met Viro Engineering en Nijl Aircraft Docking uit Lemelerveld.
De order bevestigt nog eens de unieke positie die Hycom in dit marktsegment inneemt. De inschatting van Hycom is dat deze opdracht tot medio 2010 extra werkgelegenheid zal scheppen.
Concurrentie
De A350, die in vijf verschillende uitvoeringen vanaf 2013 gepland staat in gebruik te worden genomen, moet de concurrentieslag aangaan met de Boeing 787. Airbus, ontstaan als een samenwerkingsverband tussen verschillende Europese vliegtuigbouwers om tegenwicht te kunnen bieden aan de Amerikaanse concurrentie, claimt met de A350 een passagiersvliegtuig te kunnen leveren dat maar liefst 10% lagere onderhoudskosten en een 7% lager brandstofgebruik heeft dan de Boeing 787.
Testinstallaties
Naast de luchtvaartindustrie zijn de bagger-, de offshore- en de scheepvaartindustrie belangrijke afzetmarkten voor Hycom. Ook in deze segmenten heeft Hycom een goed gevulde orderportefeuille. Het Apeldoornse bedrijf heeft door de loop der jaren een gedegen reputatie opgebouwd in binnen- en buitenland. Gestart in de jaren '70 als zelfstandig onderdeel van Machinefabriek Werklust, ontwikkelde Hycom zich, naarmate de vraag toenam, tot een specialist in hydraulische apparatuur. Kwamen de opdrachten aanvankelijk vooral vanuit de scheepvaar en later de offshore, eind jaren '70 brak Hycom door in de luchtvaartindustrie. Door haar expertise in hydraulica aan te wenden voor de ontwikkeling van geavanceerde testinstallaties voor de hydraulische systemen van vliegtuigen wist het bedrijf zich internationaal definitief op de luchtvaart kaart te zetten.