Persbericht Gemeente Amersfoort - maandag 16 maart 2009
19 maart 2009: Dag van de Leerplicht
Acties tegen spijbelen en te laat komen
Leerlingen van 5 t/m 17 jaar moeten de schooltijden op school zijn om aan hun toekomst te werken. Het belang van het onderwijs voor jongeren staat centraal tijdens de Dag van de Leerplicht op 19 maart 2009. Wie te laat komt, spijbelt of zich schuldig maakt aan 'luxe verzuim' (extra vakantie of een dagje vrij) wordt daarop aangesproken en riskeert een boete of taakstraf.
Ook dit jaar besteedt de gemeente in samenwerking met de scholen aandacht aan leerrecht en leerplicht. Immers onderwijs biedt een goede voorbereiding op een succesvolle toekomst.
Gerda Eerdmans: "de Dag van de Leerplicht is een jaarlijks terugkerend fenomeen waar ik me met plezier voor inzet. Het gaat mij deze dag niet om het opgeheven vingertje tegen eventuele spijbelaars, maar veel meer om jongeren te wijzen op het belang van onderwijs. Het halen van een startkwalificatie is van enorm belang voor hun toekomst."
Te laat actie
Op drie basisscholen krijgen ouders en kinderen die te laat komen de flyer 'School? Bekijk 't eens anders!' met informatie over de leerplicht. Een waarschuwing met name aan de ouders om ervoor te zorgen dat hun kinderen op tijd op school zijn. Wethouder Eerdmans van onderwijs en de leerplichtambtenaren voeren deze actie uit met ondersteuning van toezichthouders.
Straatactie
Op donderdag 19 maart spreken vier teams van leerplichtambtenaren, toezichthouders en politie jongeren op straat aan om te controleren of zij spijbelen. Wethouder Eerdmans gaat met een van de teams mee. De gegevens van de jongeren worden genoteerd en zij worden naar school gestuurd. Bij jongeren die een reden van verzuim opgeven wordt ook de reden genoteerd.
's Middags bellen de leerplichtambtenaren de scholen om te controleren of de leerlingen zich hebben gemeld en of de redenen kloppen. Als dit niet het geval is moet de leerling zich verantwoorden.
'Op de koffie' bij de wethouder
Een aantal leerlingen van de ROC's ASA en Midden Nederland bezoekt wethouder Gerda Eerdmans. Zij gaat met leerlingen in gesprek die dreigden uit te vallen maar door eigen inzet en die van het ROC nog in opleiding zijn. Ook komt hun beeld van hun toekomst aan bod en de rol die het onderwijs daarin speelt.
Boekenlegger
Het ministerie van OCW ontwikkelde een boekenlegger voor leerkrachten. Deze boekenlegger biedt een handzame geheugensteun bij het signaleren en melden van verzuim. In maart krijgen alle leerkrachten van het basis- en voortgezet onderwijs een boekenlegger uitgereikt.
Noot voor de redactie,
Gemeente Amersfoort