Ingezonden persbericht
Persbericht
Maatschappelijke organisaties signaleren gezondheid en milieuproblemen
Op 19 maart organiseren het Platform Gezondheid en Milieu en de Vereniging Partners voor een Gezond Leefmilieu in Utrecht een symposium voor de maatschappelijke organisaties, die oude en nieuwe problemen signaleren met betrekking tot gezondheid en milieu. Sprekers, panelleden en zaal laten hier hun licht schijnen over het beleid van de overheid. Naast een panel van deskundigen zal ook een panel van jongeren zich buigen over de knelpunten die door burgers en hun organisaties worden aangedragen.
Signalen uit de samenleving
Het publiek verwacht dat de overheid de burgers beschermt tegen milieurisico's. Hoewel de milieu- en veiligheidswetgeving stevig is verankerd in de Nederlandse samenleving, komt het regelmatig voor dat mensen onaanvaardbare risico's lopen. In het verleden is gebleken dat het zeer lang kan duren voordat er passende maatregelen worden genomen, omdat belanghebbende partijen allerlei vertragingstactieken toepassen. De Gezondheidsraad heeft de regering geadviseerd om alerter te reageren op vroege signalen dat er iets loos is, niet alleen van onderzoekers, maar ook van maatschappelijke organisaties.
Kinderen belangrijkste risicogroep
Het Platform heeft in november en december een brede inventarisatie gehouden onder de maatschappelijke organisaties, waarbij niet alleen naar milieurisico's werd gevraagd, maar ook naar risicogroepen en gezondheidsproblemen. Vrijwel unaniem vinden de 110 respondenten dat kinderen de belangrijkste risicogroep zijn. Kinderen zijn vaak gevoeliger en hebben meer te verliezen. Behalve de bekende risico's van drukke verkeerswegen en vuile industrie zijn er behoorlijk goed gedocumenteerde risico's van chemische stoffen in de dagelijkse leefomgeving, die de ontwikkeling van kinderen kunnen schaden. En wat te denken van nieuwe risico's, zoals draadloze netwerken, genetisch gemanipuleerd voedsel en Nanotechnologie? Is de overheid wel goed bezig? Of kan het beter?
Jeugd geraadpleegd
Naast deskundigen, ervaringsdeskundigen, activisten en bestuurders, zal ook de jeugd geraadpleegd worden in de vorm van een apart panel, dat bij elke ronde kritische vragen of kanttekeningen kan plaatsen. Zij zullen aangemoedigd worden en ook getest op hun gezondheid en milieukennis door opperspreekstalmeester Hans Böhm. 'Het is voor ons heel belangrijk dat zij inbreng leveren. Maar ook voor henzelf, per slot van rekening gaat het om hun toekomst', zegt platformcoördinator Maureen Butter, 'dus is het logisch dat wij ze erbij betrekken.'
Informatie over het symposium: www.gezondheidenmilieu.nl