Le Pain Héritage - De bekroning van de broodbakkunst, op de wijze van Délifrance
19/03/2009 10:00
Délifrance
De onderneming Délifrance Belgium met zetel te Nijvel, stelt met het nieuwe gamma «Le Pain Héritage» een assortiment rustiek brood voor, gebakken in een oven met natuurstenen vloer, net zoals dat bij de betere bakkers in Frankrijk gebeurt. Van bij de eerste hap weet elke broodfanaat dat de bakkers bij Délifrance al hun kunde hebben geïnvesteerd. De beste Franse bloem, een verse zuurdesem "van het huis", een uniek Poolish-recept met een lang gaarproces en het bakken op natuursteen maken van het brood «Le Pain Héritage» een unieke en authentieke smaakbelevenis. Het gamma telt drie productlijnen: Poolish, Desem en Meergranen. Alle broodsoorten hebben een knapperige korst, een luchtig crèmekleurig broodkruim en een ongeëvenaard Aroma.
Om deze recepten uit te werken hebben de meesterbakkers van Délifrance zich verdiept in de archieven van de Franse broodbaktraditie. De naam «Le Pain Héritage» verwijst naar de traditionele bereidingswijze van ambachtelijke producten. Dankzij deze traditionele recepten, die werden aangepast aan de productieprocessen van vandaag, smaakt u de hele kunst van het broodbakken "à la française" bij elke hap. Het gamma van «Le Pain Héritage» omvat zowel stokbroden, halve stokbroden, en kleine broodjes in meerdere vormen. In totaal telt het gamma van «Le Pain Héritage» 24 producten.
Naast de keuze van kwalitatief hoogstaande ingrediënten schuilt het geheim van «Le Pain Héritage» in de zorgvuldige bereiding die wel 20 uur duurt. De bloem wordt op natuursteen gemalen en de broden worden gebakken in een oven met natuurstenen vloer. En speciaal voor dit nieuwe kwaliteitsgamma heeft de onderneming Délifrance een nieuw productiecentrum gebouwd in Duinkerken, in het noorden van Frankrijk.
De 3 recepten
Het gamma «Le Pain Héritage» telt drie productlijnen: Poolish, Desem en Meergranen.
Le Pain Héritage Poolish
Dankzij Délifrance kent het Poolish-deeg, dat al in de XIXde eeuw in Frankrijk werd gebruikt, een ware heropleving. De meesterbakkers van Délifrance hebben het herontdekt voor de bereiding van «Le Pain Héritage».
Een 16 uur durende gisting van het voordeeg dient als basis voor de bereiding van het Poolish-recept. Vervolgens wordt het deeg lang en behoedzaam gekneed. Door dit deeg tijdens het gistingsproces lang te laten rusten, krijgt het brood een lichte textuur, een knapperige, amberkleurige korst en een zachte, niet zure smaak.
Kenners beschrijven het delicate aroma van Le Pain Héritage Poolish met een toets van vers stro, room en zoete amandelen.
Le Pain Héritage Desem
Het Desem-zuurdeeg wordt bereid door het huis Délifrance en werd ontwikkeld door de meesterbakkers van de "Ecole de Boulangerie et Pâtisserie de Paris". Net als het Poolish-deeg krijgt het veel tijd en rust zodat het luchtige kruim en de aroma's zich ten volle kunnen ontwikkelen.
De producten van de lijn «Le Pain Héritage Desem» overtuigen door die sterke noot van rogge en droge vruchten (noten en pruimen), een luchtig broodkruim en ene goudbruine, lichtjes rustieke korst.
Le Pain Héritage Meergranen
Zuurdeeg, verrijkt met bloem van harde tarwe, roggemeel, bruin lijnzaad, sesam, zonnebloempitten, havervlokken en tarwemoutvlokken vormt de basis voor «Le Pain Héritage Meergranen». Het resultaat: een fruitige smaak van tarwe en granen, een knapperige textuur, zacht broodkruim en een donkerbruine korst.
De beste ingrediënten voor een uitzonderlijke kwaliteit - De grondstoffen
In de Franse regio's Champagne en Lorraine vindt men de optimale omstandigheden voor de graanteelt: een kalkhoudende bodem met een hoog gehalte aan organische stoffen, een goede doorlaatbaarheid van de grond en een zeeklimaat voor de perfecte rijping van het graan. En van hier komt de bloem die voor «Le Pain Héritage » wordt gebruikt.
Voor het brood, het gebak en de koffiekoeken van Délifrance worden enkel de beste graansoorten gebruikt, die speciaal geselecteerd worden door de maalderijvereniging "Grands Moulins de Paris" (net als Délifrance een dochteronderneming van de Franse groep NutriXo). De productie van het graan gebeurt volgens het productiecharter van het Instituut ARVALIS/IRTAC voor zachte tarwe. Dit staat garant voor een hoge productveiligheid, met traceerbaarheid hoog in het vaandel, en een uitzonderlijk kwaliteitsniveau. Tijdens het productieproces wordt er ook in hoge mate rekening gehouden met milieuvriendelijkheid.
De graansoorten worden zorgvuldig geoogst, soort na soort. Dankzij het mengsel dat volgens de strengste criteria is samengesteld, halen de bakkers bij Délifrance het beste uit elke graankorrel.
Voor het gamma «Le Pain Héritage» worden er twee tarwevariëteiten gebruikt:
* De variëteit Apache brengt elasticiteit in het deeg en een lichte, crèmekleurige nuance in het broodkruim.
* De variëteit Cap Horn zorgt voor een goede hydratatie van het deeg, zodat het brood langer vers blijft, een mooi volume heeft en mooie open sneden geeft.
De granen worden gemalen op een natuurstenen traditionele molen uit de streek van Charentes. Dit proces garandeert een optimale bewaring van alle belangrijke vitamines en mineralen in de bloem.
De nodige tijd voor een heel bijzonder product - De fabricage
Voor het bereiden van de producten uit het gamma «Le Pain Héritage» zijn er vijf etappes en een proces van meer dan 20 uur nodig. Van bij de eerste productiefase dient er een onderscheid te worden gemaakt tussen het voordeeg Poolish en Desem.
1. Het bereiden van Poolish of Desem
Poolish: de techniek van de zachte gisting; het Poolish-voordeeg is samengesteld uit water, gist, zout en op natuursteen gemalen bloem, waardoor de aroma's zich gaan ontwikkelen zonder al teveel aciditeit, het brood lang bewaart en een luchtige kruim krijgt.
Desem: het zuurdeeg echter ontstaat uit een gisting op basis van tarwe- en roggemeel, water, zout en een natuurlijk ferment, dat het brood een lichte zurigheid geeft.
2. Kneden en garen in de kuip
Tijdens een kneedproces dat aan elk recept is aangepast wordt de Desem of de Poolish gemengd met de ingrediënten witte bloem, water, zout en gist. Doordat het deeg meerdere uren rust in de kuip, komen de aroma's vrij en worden de typische "blaasjes" van een rustiek brood "à la Française" gevormd.
3. Vormen en uitsnijden
Na de vorming van het deeg wordt het brood voorzichtig ingekerfd, om de luchtige poriënstructuur te behouden.
4. De finale gistingsfase
De laatste gisting van het deeg geeft aan «Le Pain Héritage» het nodige volume en lichtheid.
5. Het voorbakken en bakken
Het voorbakken van «Le Pain Héritage» gebeurt in een oven met natuurstenen
bodem, wat een optimale hitteverdeling mogelijk maakt. Dankzij dit bakproces krijgt het brood een knapperige, goudbruine korst, die het kruim langer vers houdt.
Bovendien duurt de fabricage van een stokbrood van «Le Pain Héritage» met z'n twintig uur wel vijf keer langer dan die van een klassiek stokbrood.
Een nieuwe productiecentrum
Voor «Le Pain Héritage» heeft de onderneming Délifrance een nieuw productiecenrum opgericht in Duinkerken, in het noorden van Frankrijk. Dankzij de recentste technologie die ook rekening houdt met de milieuaspecten wordt er brood gebakken volgens traditionele recepten. De ovens in de productielijnen zijn bekleed met steen uit de Alpen, en hebben vier niveaus, waarvan de warmte en de luchtvochtigheid afzonderlijk geregeld kunnen worden. Een eigen onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor brood, vormt de afronding van dit nieuwe productiecentrum.
Het «Le Pain Héritage» assortiment
Het gamma van «Le Pain Héritage» telt 24 producten.
Uitzonderlijke producten voor de pro's - Distributie en afzetmogelijkheden
«Le Pain Héritage» werd ontwikkeld door meesterbakkers voor specialisten uit de Horeca. Hoge kwaliteit, een authentieke smaak, een makkelijke hanteerbaarheid, probleemloze opslag en een hele waaier aan gebruiksmogelijkheden - het nieuwe broodgamma beantwoordt aan alle vereisten waaraan moderne en kwalitatief hoogstaande consumptiegoederen moeten voldoen.
Het team van Délifrance heeft zich tot doel gesteld, de markt met «Le Pain Héritage» op twee verschillende manieren te veroveren. Op de eerste plaats is er het buitenhuiscircuit, waarbij restaurantketens, klassieke restaurants, hotels, cafés en traiteurs toegeleverd worden. In het assortiment vindt elke horecaprofessioneel zeker het passende product: broodjes om te beleggen, stokbroden om bij een gastronomisch voorgerecht te serveren, of broodjes voor het ontbijt- of dinerbuffet.
De onderneming ziet ook een groot marktpotentieel in de grote distributie. Délifrance levert producten voor de bakkerijafdeling in supermarkten. De producten worden dan ter plaatse gebakken en aangeboden onder het label «Le Pain Héritage».
Voorgeprogrammeerde zichtbaarheid - Ondersteunende acties
De aan de lancering voorafgaande marktstudies bevestigden heel indrukwekkend dat de stokbroden en broodjes van het nieuwe gamma «Le Pain Héritage» bij de consumenten echt in de smaak vallen.
Het donkerrode elegante logo met de brooddeeg knedende handen, toont al bij de eerste blik de ambachtelijke kwaliteit die achter de producten schuilgaat.
Dit logo vindt men ook terug als belangrijkste visuele element op alle materialen rond en om het nieuwe gamma. Zo levert Délifrance heel wat broden uit het gamma «Le Pain Héritage» samen met papieren zakken. Het presentatiemateriaal, zoals de Bake Off-meubels, de kartonnen displays, de posters, de metalen tafels, de tafelstaanders, de «klantenstoppers» op het trottoir, de manden en ander diverse presentoirs, kan door belangstellende klanten worden besteld bij het team van Délifrance. Andere marketingacties, zoals advertenties in de vakpers en perscampagnes voor specifieke doelgroepen, staan bovendien garant voor een allesomvattende benadering van het potentiële cliënteel.
Maart 2009
Délifrance NV
Perscontact : Stéphanie Dendoncker
E-mail : Sdendoncker@delifrance.com
Tel : 067/89 56 83
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel