Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 19 maart 2009

Kenmerk 049

Kunst aan de straat, Amsterdamse bouwbeeldhouwkunst uit 1900-1940

Op donderdag 19 maart heeft wethouder Carolien Gehrels (Kunst en Cultuur) het eerste exemplaar van `Kunst aan de straat' overhandigd aan de kleinzoon van de voormalige stadsbeeldhouwer Hildo Krop. In `Kunst aan de straat' wordt een unieke episode uit de geschiedenis van de Amsterdamse bouwbeeldhouwkunst opgetekend. Het is daarnaast een pleidooi om als stad zorgvuldig om te gaan met deze erfenis die zo verbonden is met de architectuur van Amsterdam.

Veel Amsterdamse bruggen en gebouwen uit het interbellum zijn verrijkt met prachtige beeldhouwwerken. Samen vormen ze een omvangrijke kunstcollectie die onlosmakelijk verbonden is met het Amsterdamse straatbeeld. Veel van deze beelden zijn te danken aan het gemeentelijke opdrachtbeleid ten aanzien van kunstwerken in de openbare ruimte. Een groot deel van de bouwsculpturen werden uit algemene middelen bekostigd. Hiermee ontstond een boeiende samenwerking tussen architecten van de Amsterdamse School en vermaarde kunstenaars zoals Hildo Krop, John en Toon Rädecker en Lambertus Zijl.

Door dit gemeentelijke opdrachtbeleid steunde de stad niet alleen kunstenaars, maar kwam tegelijkertijd een zo groot mogelijk deel van de Amsterdammers dagelijks in aanraking met beeldende kunst.

Veel kunst aan de straat heeft in de afgelopen jaren te lijden gehad van wind, regen, begroeiing, graffiti en ondoordachte reiniging. In het project Bouwbeeldhouwkunst dat Bureau Monumenten & Archeologie tussen 2002-2007 heeft uitgevoerd is de schade geïnventariseerd en deels gerestaureerd. Van twintig beelden wordt in het boek de achtergrond en de restauratietechniek beschreven.

`Kunst aan de straat', met bijdragen van Frans van Burkom, Joris Kwast, Rutger Morelissen en Vincent van Rossem, laat zien hoe belangrijk gecoördineerde zorg is voor de ruim 350 beelden en beeldgroepen aan bruggen en gevels uit de periode 1900-1940 die Amsterdam rijk is.

Pb-049