Gemeente Rotterdam

In Rubroek en in delen van Oud-Crooswijk en Struisenburg in de deelgemeente Kralingen en Crooswijk, wordt betaald parkeren ingevoerd. Dit is nodig om de hoge parkeerdruk te verlagen en parkeerplaatsen beter beschikbaar te maken voor bewoners en hun bezoek. De maatregel gaat in vanaf 4 mei 2009.

Het college heeft ook besloten een proef te starten met het verlenen van vergunningen voor bewoners die net buiten het betaald parkeren gebied wonen. Het gaat hier om een deel van het gebied ten noorden van de Oudedijk. Reden voor de proef is dat er vaak een verschuiving plaatsvindt van het parkeren naar aangrenzende gebieden die nog gratis zijn. Dit bezorgt de bewoners in deze gebieden veel parkeeroverlast. De bewoners krijgen de mogelijkheid om een vergunning aan te vragen voor het gebied waar betaald parkeren is ingevoerd, zodat zij ook daar kunnen parkeren.

Tarieven
Bewoners in het betreffende gebied parkeren tegen een sterk gereduceerd tarief. Zij kunnen bij de gemeente een parkeervergunning aanvragen, waarmee ze dag en nacht kunnen parkeren voor 9,89 per maand (prijspeil 2009). Ook voor bedrijven gelden - onder bepaalde voorwaarden - gereduceerde tarieven ( 29,67,- prijspeil 2009). Daarnaast kunnen bewoners een bezoekersvergunning aanvragen, waarmee hun bezoek voordelig kan parkeren. Bedrijven kunnen voor hun gasten parkeerkaarten kopen voor 1 of 2 uur, een dag, een week of een maand. De overige parkeerders betalen bij de parkeerautomaat. Dat kan op diverse manieren: met Chipknip, mobiele telefoon of (soms) creditcard.

Parkeerbeleid
Met betaald parkeren zorgt de gemeente ervoor dat de parkeerruimte die in een buurt beschikbaar is, optimaal wordt verdeeld onder bewoners, bedrijven en bezoekers. Na invoering van betaald parkeren neemt de parkeerdruk in een gebied gemiddeld af met 30 procent. Met de inkomsten uit het betaald parkeren investeert de gemeente in de bouw van nieuwe en de verbetering van bestaande parkeervoorzieningen, zoals parkeergarages en P+R terreinen. Ook komen er wijkstallingsgarages bij voor bewoners.

Bron: Bestuursdienst, 19-03-2009