Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Wet gelijke behandeling geldt nu ook voor wonen

Sinds deze week geldt de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ) ook voor wonen. Wat dat betekent voor de dagelijkse praktijk, vertelt Marianne Kroes. Zij is de CG-Raad specialist op het gebied van gelijke behandeling.

De wet gold tot nu toe alleen voor arbeid en beroepsonderwijs. Wonen is nu het volgende beleidsterrein waarop de wet gaat gelden. Wat zal dat voor verschil gaan maken?

Kroes: "Bij wonen is het maken van onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte nu verboden. Dat geldt bijvoorbeeld bij het aanbieden van woonruimte, het sluiten van woon- of huurovereenkomsten en het inschrijven als woningzoekende. De wet geldt dus in ieder geval voor particuliere verhuur, voor woningbouwverenigingen, voor de koopsector en voor bemiddelaars zoals makelaars."

Kun je voorbeelden geven van de gevolgen?

"Een woningbouwvereniging mag inschrijving niet weigeren op grond van een (functie)beperking. Een vereniging van eigenaren van appartementen moet een bewoner die een scootmobiel gebruikt, toestaan dat die in de gemeenschappelijke ruimte geparkeerd wordt. Of stel dat er ergens een verbod voor huisdieren geldt. Dit geldt dan niet voor een hulphond die iemand met een beperking gebruikt."

De wetsuitbreiding kan er dus voor zorgen dat mensen met een beperking ook op de woonmarkt betere kansen krijgen?

"Ja, en om ze gelijke kansen te geven moeten ze soms ongelijk behandeld worden. Zo kan iemand met een beperking een langere standaard bedenktijd in een koopovereenkomst bedingen, omdat hij bij de gemeente moet informeren naar de mogelijkheden van een woningaanpassing. Verder kun je bij koop of huur van een woning ook eisen dat het contract wordt ontbonden als de gemeente weigert de woning aan te passen. Zon ontbindende factor moet de makelaar of verkoper accepteren.

Daarnaast kunnen er ook nog speciale eisen gelden voor de informatievoorziening. Een verhuurder moet bijvoorbeeld aan iemand met een visuele beperking het huurcontract digitaal beschikbaar stellen. Zodat die kan worden gelezen met een brailleregel. "

Kun je nu bij iemand een woning huren en eisen dat de eigenaar die aanpast?

"Nee, zo ligt het niet. Woningaanpassing valt niet onder deze wet. Het is en blijft de gemeente die hier verantwoordelijk voor is in het kader van de Wmo. Waar de WGBH/CZ wonen ook niet over gaat, zijn de financiële aspecten zoals hypotheken. Dit gaat vallen onder de komende uitbreiding van de wet met goederen en diensten. "

Wat zie jij als grootste pluspunt van de wet? "Dat mensen met een handicap of chronische ziekte als partij op de woningmarkt niet buitengesloten of achtergesteld mogen worden. Is dat onverhoopt toch het geval dan kunnen zij kosteloos en zonder advocaat een oordeel vragen aan de toezichthouder op de wet: de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

Het webadres van de commissie is www.cgb.nl. Voor vragen heeft de Commissie Gelijke Behandeling dagelijks een telefonisch juridisch spreekuur. Leden van de CG-Raad lidorganisaties kunnen natuurlijk ook altijd terecht bij ons Juridische Steunpunt: www.juridischsteunpunt.nl."

(Geplaatst: 19 maart 2009)

---