Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


19 mrt 2009

Staatssecretaris Albayrak lanceert website veiligheidshuizen.nl

Staatssecretaris Albayrak van Justitie heeft vandaag tijdens een werkbezoek aan het Veiligheidshuis in Utrecht het startsein gegeven voor de website www.veiligheidshuizen.nl. Een website voor en door de Nederlandse Veiligheidshuizen.

Naast algemene informatie, nieuws, convenanten en samenwerkingsprotocollen biedt de site ruimte voor individuele informatie over de Veiligheidshuizen. "Het uitwisselen van informatie en het delen van kennis en best practices staan hierin centraal.", aldus Colin Voetee, projectleider Veiligheidshuizen bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Landelijk communicatiepunt
Het initiatief voor de website is ontstaan vanuit de behoefte naar één landelijk communicatiepunt voor coördinatoren van de Veiligheidshuizen. Ook het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement heeft in 2008 een centraal informatiepunt in de vorm van een website meegenomen in haar aanbevelingen in het rapport COT-Quick scan Veiligheidshuizen.

Op de website is alle informatie die beschikbaar is over Veiligheidshuizen gebundeld. Daarnaast biedt de website ruimte om informatie uit te wisselen, zoals praktijkvoorbeelden. De website is bovendien een prima medium voor Veiligheidshuizen in oprichting. Informatie over hoe je een Veiligheidshuis opstart, waar je tegenaan loopt en hoe je de financiering in kunt richten, is hier terug te vinden.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), ministerie van Justitie, ministerie van Binnenlandse Zaken, Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) en Veiligheid begint bij Voorkomen hebben de website gezamenlijk ontwikkeld. Het beheer en onderhoud van de website ligt in handen van het CCV.

Veiligheidshuizen
De Veiligheidshuizen zijn een initiatief van het kabinet om bij te dragen aan een forse daling van de criminaliteit en het terugdringen van de recidive. Momenteel telt Nederland 29 Veiligheidshuizen.

Een Veiligheidshuis is een samenwerkingsverband dat zich richt op het terugdringen van overlast en criminaliteit. In een Veiligheidshuis werken instanties op één locatie samen aan opsporing, vervolging, berechting en hulpverlening. Het doel van de samenwerking is het terugdringen van overlast, huiselijk geweld en criminaliteit.

De ketenpartners van een Veiligheidshuis (gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Raad voor de Kinderbescherming, reclasseringsorganisaties en welzijnsorganisaties) signaleren problemen, bedenken oplossingen en voeren die samen uit. Werkprocessen worden op elkaar afgestemd, zodat strafrecht en zorg elkaar aanvullen.