Gemeente Cromstrijen
Bomen in Molenpolder met vergunning gekapt
(19-03-2009)
De eigenaar van de gronden in de Molenpolder kapte begin maart de populieren op de Westerkade in de polder. Deze kap vond plaats met toestemming van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Toekomstige ontwikkelingen
In december 2008 werd projectontwikkelaar Midstate VOF de juridische eigenaar van de gronden in de Molenpolder ten zuiden van Numansdorp. De projectontwikkelaar wil in de Molenpolder permanente woningen, recreatiewoningen en (water)recreatie realiseren. Hierover is de ontwikkelaar in gesprek met de gemeente, welke positief staat tegenover de plannen van de ontwikkelaar.
Voorbereidende werkzaamheden
De ontwikkelaar verrichtte voorbereidende werkzaamheden in de polder. Dit ten behoeve van de nodige verbreding en ophoging van de Westerkade om in de toekomst de plannen voor de polder mogelijk te maken. Ook het feit dat de bomen 25 tot 30 jaar oud zijn, speelde mee. Deze leeftijd is normaliter voor populieren de leeftijd dat zij gekapt worden. De wortelgroei en de hoogte van de bomen tast ook de conditie van de dijk aan.
Vergunning
Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is de vergunningverlenende instantie voor de bomenkap. Zij verleende een kapvergunning voor alle bomen op de Westerkade. De gemeente was geen partij bij de vergunningverlening. Waterschap Hollandse Delta gaf aan geen bezwaar te hebben tegen de kap.
Toekomst
De toekomstige ontwikkelingen in de Molenpolder maken van de Westerkade een doorgaande langzaamverkeerverbinding. Hierbij kunnen we denken aan een wandelpromenade waar de huidige en toekomstige inwoners van de gemeente Cromstrijen en de Hoeksche Waard gebruik van kunnen maken. Momenteel is dit nog niet mogelijk gezien het gesloten karakter van het gebied. Het realiseren van dergelijke hoogwaardige, openbare routes en plekken binnen de nieuwe plannen is een harde eis van de gemeente naar de ontwikkelaar toe. Het (her)planten van deze beeldbepalende bomen maakt hier onderdeel van uit. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaf aan dat de herplanting binnen drie jaar na de kap moet plaatsvinden. De ontwikkelaar voert in overleg met gemeente Cromstrijen, het Hoeksche Waard Landschap en waterschap Hollandse Delta deze herplanting uit.