Gemeente Wunseradiel


Heechout in wandelroute Pingjumer Halsband

halsband
Het Gebiedsplatform Noardwest Fryslân brengt een positief advies uit aan Gedeputeerde Staten van Fryslân over de subsidiëring van negen projecten. Het gaat om pro-jecten die de leefbaarheid van het platteland moeten verbeteren. De aanvragen hiervoor zijn ingediend bij Plattelânsprojekten Noardwest Fryslân in Franeker. Eén van de projecten die kan rekenen op financiële steun van de provincie is het plaatsen van een heechhout in de wandelroute over de Penjumer Gouden Halsbân, rondom Pingjum.

Het noordelijke deel van de Penjumer Halsbân wordt onderbroken door een brede watergang die uitmondt in de Harlingervaart. Wandelaars moeten daar een stuk omlopen over bouwland om weer op de dijk verder te kunnen lopen.

Om de wandelaars en de eigenaar van het bouwland tegemoet te komen wil de gemeente Wûnseradiel daarom dit voorjaar op deze plek een heechhout aanleggen. De totale kosten daarvan bedragen EUR 20.355,-. Het Gebiedsplatform Noardwest Fryslân heeft aan Gedeputeerde Staten geadviseerd een bijdrage beschikbaar te stellen van EUR 8.142,-. De gemeente betaalt zelf de rest

De Penjumer Halsbân is populair als wandelroute en staat in verschillende publicaties beschreven. De route oefent een grote aantrekkingskracht uit mensen die helemaal in de natuur op willen gaan. De Halsbân loopt immers door het weidse agrarische gebied rond Pingjum waar gras- en bouwland elkaar afwisselen. Vanaf de dijk is het voormalige kwelderlandschap goed zichtbaar. Het noordelijke deel van de Halsbân had als functie de invloed van de zee te keren en dit gedeelte ligt dan ook hoog boven het vlakke land. De Halsbân is goed bereikbaar vanuit de omliggende dorpen Kimswerd, Arum, Witmarsum en Pingjum.

Uniek fenomeen

De laatste keer dat de Penjumer Halsbân het dorp Pingjum tegen overstroming beschermd heeft was in 1825. Toen kwam een groot deel van Fryslân onder water te staan.

De dijk is al in de elfde eeuw aangelegd om Pingjum te beschermen tegen de Marne. Deze slenk verbond destijds Bolsward met de Zuiderzee. De Marne is in de loop der eeuwen ingedamd en uiteindelijk verloor de Penjumer Halsbân de functie als dijk. Vanaf het midden van de 19e eeuw werd de dijk nauwelijks meer onderhouden. In 1892 besloten de Staten van Fryslân tot opheffing van de Halsbân als zeewering.

Gelukkig zijn grote delen van de dijk bewaard gebleven. Vooral de oude noordelijke zeedijk is nog steeds goed in het landschap te herkennen.

Een beschrijving uit het dagblad Trouw van een wandeling over de Halsband.