Gemeente Goes

Bijzondere gastdocenten als leerkracht tijdens leerplichtdag

Naar school gaan en iets leren is het recht van ieder kind. Dit recht staat centraal tijdens de dag van de leerplicht, die donderdag 19 maart voor de zesde achtereenvolgende keer wordt gehouden.

Onder het motto School? Bekijk ât ..eens anders! wordt deze dag op verschillende manieren aandacht besteed aan het recht van kinderen om te leren. Dit gebeurt in het basisonderwijs onder meer door speciale gastlessen. In Goes verzorgen wethouder Sophie van ât Westeinde, coördinator sportbuurtwerk SMWO Adil Fertoute en leerplichtambtenaar Sandra Kluijfhout gastlessen over leerplicht.

Â

In het kort het programma voor de 'Dag van de leerplicht':

10:00 uur gastles op de Holtkampschool door wethouder Sophie van't Westeinde en leerplichtambtenaar SandraÂ

Kluijfhout.

13:15 uur gastles op 't Noorderlicht door Adil Fertoute (coördinator sportbuurtwerk SMWO) en leerplichtambtenaar

Sandra Kluijfhout

14:30 uur gastles op de Tweemaster door Adil Fertoute (coördinator sportbuurtwerk SMWO) en leerplichtambtenaar

Sandra Kluijfhout

Gedurende de dag ontvangen alle administraties van het voortgezet onderwijs een bos bloemen en een doos merci vanuit de leerplichtambtenaar. Dit om het belang van een goede administratie te benadrukken (zonder een goede administratie kan een leerplichtambtenaar zijn werk niet doen:
verzuimregistratie/verlofregistratie). Verder ontvangen in Goes alle scholen welke meewerken aan het Digitaal Onderwijs Loket ook een presentje via de post.

Â

Recht op onderwijs

De dag van de leerplicht is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en gemeenten en bestaat sinds 2004. Met een aantal vaak ludieke acties willen leerplichtambtenaren aandacht vragen voor de Leerplichtwet. Deze is in 1900 ingevoerd om kinderen te beschermen tegen kinderarbeid. Tegenwoordig zijn er andere redenen om te spijbelen: een paar dagen eerder op vakantie, een dagje winkelen of gewoon een paar uurtjes spijbelen in plaats van in de klas te zitten. Het lijkt onschuldig, maar het is en blijft spijbelen. En spijbelen is volgens de Leerplichtwet verboden. Iedereen tot 18 jaar moet namelijk (deeltijd) onderwijs volgen. Dit jaar is gekozen voor een andere insteek: De wet op de leerplicht waarborgt tegelijkertijd ook het recht op onderwijs voor kinderen. Dit recht is opgenomen in de rechten van het kind van de Verenigde Naties.

Â

Al deze acties worden gehouden om jongeren, ouders, verzorgers en leraren te wijzen op het belang van leerplicht en het tegengaan van schoolverzuim. Schoolverzuim leidt vaak tot problemen op straat. Jongeren die rondhangen tijdens schooltijd gaan zich vervelen en kunnen daardoor soms kattenkwaad uithalen. Bovendien kan spijbelen ertoe leiden dat een leerling helemaal niet meer naar school gaat. Het aantal jongeren dat voortijdig de school verlaat, is in Nederland nog altijd 64.000 per jaar.