Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Kennispunt Recht, Economie, Bestuur en Organisatie

17 maart 2009

Nederland kan leren van België

"Verlof voor IVF-behandeling moet wettelijk geregeld worden"

Eén op de zes paren in Nederland krijgt te maken met een vruchtbaarheidsprobleem. Werknemers die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan, ondervinden vaak problemen met hun werkgever. Er zijn werkgevers die hier samen met hun werknemer prima uitkomen vanwege een regeling in de cao. Maar voor veel werknemers is niets geregeld. In buurland België ligt er al een voorstel voor een specifiek verlof voor IVF-behandelingen. Dit blijkt uit onderzoek van het Kennispunt Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht, in opdracht van Freya - de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Op 19 maart wordt het onderzoeksrapport tijdens een bijeenkomst in Nieuwspoort overhandigd aan Tweede Kamerlid Khadija Arib.

In Nederland wordt door werkgevers verschillend omgegaan met werknemers die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan. Sommigen tonen begrip voor de situatie en zorgen dat werknemers hun behandeling optimaal kunnen ondergaan. Anderen zien hiervoor geen noodzaak en gebruiken het zelfs als reden om het arbeidscontract niet te verlengen. "Voor zowel werknemer als werkgever is het niet prettig dat er onzekerheid bestaat over het recht op verlof en loon. Enkel een specifieke regeling kan een mogelijkheid bieden om verlof en loonaanspraken zeker te stellen", aldus onderzoeker Floris IJsendorn van de Universiteit Utrecht.

Belgisch voorbeeld

In België is al een wetsvoorstel ingediend om de problematiek rondom IVF en arbeid helder te regelen. Veel stellen krijgen met vruchtbaarheidsproblemen te maken. Bovendien verdienen koppels die vruchtbaarheidsproblemen ondervinden extra ondersteuning door de combinatie van IVF en werk te vergemakkelijken. IJsendorn stelt in zijn onderzoek dat "een bijzonder verlof voor mensen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan te realiseren is met enkele kleine aanpassingen in de huidige Nederlandse wetgeving". Naast een nationale aanpak is het bovendien mogelijk dat de Europese wetgever stappen onderneemt om te voorzien in een betere bescherming van deze werknemers.

Overhandiging

Op donderdag 19 maart organiseert het Kennispunt een informatiebijeenkomst bij Nieuwspoort in Den Haag over het onderwerp arbeidsverzuim bij vruchtbaarheidsbehandelingen waarbij het onderzoeksrapport wordt overhandigd aan Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA). Deelname is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk via kennispunt@law.uu.nl

Rapport

IJsendorn voerde zijn onderzoek uit in opdracht van Freya. Freya is de vereniging die mensen met vruchtbaarheidsproblemen ondersteunt (www.freya.nl). Rapport: Arbeidsverzuim door vruchtbaarheidsbehandelingen, auteur: Floris IJsendorn, ISBN 978-90-5213-169-6, Uitgever: Kennispunt Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, (030) 253 7025, kennispunt@law.uu.nl. Samenvattingen en recensie-exemplaren zijn beschikbaar.

Het Kennispunt Recht, Economie, Bestuur en Organisatie heeft als taak een brugfunctie te vervullen tussen Universiteit en Maatschappij. Het onderzoek wordt uitgevoerd door gemotiveerde en getalenteerde studenten onder professionele begeleiding en coördinatie van het Kennispunt. De kwaliteit van het onderzoek wordt gewaarborgd door de deskundige begeleiding van wetenschappelijk personeel uit het relevante vakgebied. Voor meer informatie www.law.uu.nl/kennispunt.




Universiteit Utrecht