Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
'Pak allemaal je schop'
Toespraak | 19-03-2009
De Boomfeestdag werd dit jaar opgeluisterd door de Jordaanse prins Hamzah Bin Al Hussein. De dag is een opsteker voor de natuur; de minister herinnerde staatssecretaris Jack de Vries daaraan, die eerder in zijn blog klaagde over varens.
Speech van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, G. Verburg, Boomfeestdag, 18 maart 2009.
Your Royal Highness Prince Hamzah Bin Al Hussein, Ambassadeur Van Vliet, burgemeester Van Gijzel, dames en heren. En natuurlijk, hallo jongens en meisjes.
Hoe vonden jullie de Luchtmachtkapel? Lekker hard, hé?
Fijn dat jullie allemaal gekomen zijn op de Boomfeestdag. En fijn dat jullie zometeen allemaal gaan helpen om al die bomen te planten. Want bomen zijn heel belangrijk voor ons.
* Ze zorgen voor zuurstof, zodat wij kunnen ademen.
* Ze zorgen voor schaduw, op een hele zonnige dag.
* Ze zorgen voor voedsel, denk aan peren, appels en kersen
* Ze zorgen voor hout. Die trommels van de Luchtmachtkapel zijn ook allemaal van bomen gemaakt.
* En bomen zorgen ook voor onderdak. Er wonen allerlei dieren in bomen: eekhoorns, vogels, insekten.
En wat kun je nog meer doen met bomen?
Je kunt er lekker in klimmen. En als je niet oppast, er ook nog uit vallen.
Bomen - maar eigenlijk de hele natuur - zijn dus ontzettend belangrijk voor mensen. Helaas vergeten sommige mensen wel eens dat die natuur zo belangrijk voor hen is. En willen ze perse huizen bouwen, waar nu nog bomen staan. Of wegen aanleggen.
En natuurlijk, soms kan het niet anders. Maar vaak is er ook een andere oplossing te bedenken. Op dit moment bijvoorbeeld, heeft staatssecretaris De Vries - hij is samen met de minister de baas van het leger - op twee kazernes een probleem met een zeldzame varen en een zeldzame zandhagedis. Want door de varen en de zandhagedis mogen zijn vrachtwagens niet meer rijden en mogen er geen mensen meer lopen. En dat maakt hem erg boos.
Gelukkig is de staatssecretaris hier vandaag aanwezig - kijk, daar staat hij - en ik kan hem geruststellen. Hij mag gewoon met zijn vrachtauto's blijven rijden en hij mag gewoon mensen blijven uitnodigen op de kazerne.
De vrachtwagens staan al erg lang ongebruikt op een parkeerterrein en inmiddels zijn er zeldzame varens op het terrein gesignaleerd. Die varens staan de verplaatsing van de vrachtwagens echter helemaal niet in de weg. Als Defensie aan de rand van het parkeerterrein op een klein stukje wat planten laat staan is dit genoeg omdat varens zich via sporen verspreiden.
Ook wat betreft de zandhagedis is de zaak tamelijk eenvoudig. Defensie heeft vanwege de aanwezigheid van deze beschermde soort in Amersfoort ontheffing gevraagd bij Dienst Regelingen voor de open dag. Dus wordt er gekeken of en waar de zandhagedis op het terrein zit en of er iets nodig is om de zandhagedis te beschermen.
Dus hij hoeft niet meer boos te blijven op de natuur. En eigenlijk denk ik dat hij dat ook al niet meer was. Want ik weet haast wel zeker dat hij - diep in zijn hart - natuur ook heel belangrijk vind.
Zo belangrijk zelfs dat ook hij - net als ik - vind dat eigenlijk iedereen in Nederland een bos, een groep bomen, of in ieder geval één boom vlak bij zijn huis heeft staan.
Vaak is dat nu nog niet het geval. Nog heel veel kinderen in Nederland wonen in wijken waar bijna geen boom, of een park, of een beetje groen te vinden is. Met andere woorden: nog heel veel kinderen scharrelen niet in het groen, maar hangen maar een beetje aan een hekje.
En dat is niet goed. Dat is zelfs niet gezond. Want wist je dat bomen goed zijn voor je longen? En dat bomen ervoor zorgen dat de kans dat je te dik wordt, minder groot wordt? Daarom geef ik heel veel geld, bijna 8 miljoen euro om ervoor te zorgen dat er ook in die wijken bomen worden geplant en parken worden aangelegd.
En daarom ook stuur ik naar alle burgemeesters van Nederland een brief waarin ik - samen met de vereniging van alle gemeenten in Nederland - vraag om vooral veel aandacht te besteden aan groen in hun stad of dorp.
Zodat de kinderen die daar wonen, en natuurlijk hun ouders en opa's en oma's, ook kunnen genieten van bomen en gras tussen al die huizen, wegen en flats.
En nu ik het er toch over heb: wonen jullie eigenlijk zelf in een wijk waar veel bomen staan? En wat vind je? Staan er genoeg? Of kunnen er nog wel een paar bij? En zien ze er wel gezond uit? Willen jullie daar straks - als jullie weer naar school gaan, of naar huis, nog eens goed naar kijken?
En als jullie vinden dat er best nog wat bomen bij kunnen, of dat ze misschien beter verzorgd moeten worden, willen jullie dan een brief schrijven aan burgemeester Van Gijzel? Misschien kan hij er dan wat aan doen. Toch, mijnheer Van Gijzel?
Mooi, afgesproken.
Beste kinderen, dames en heren. Ik heb genoeg gepraat. Het is tijd voor aktie. Want we gaan iets moois doen. We gaan vandaag bomen planten van het centrum van Eindhoven, langs het stadion en de trainingsvelden van PSV, helemaal naar Oirschot. Dat wordt dus een prachtige weg, omdat je dan straks kunt fietsen onder een groen dak van takken en bladeren.
En, beste kinderen, het wordt ook een veilige weg, want ik heb begrepen dat de gemeente gaat proberen om er veel minder auto's op te laten rijden.
Dus pak allemaal je schop, dan ga we een mooie bomenweg maken.