Nederlandse journalist wint derde prijs Europese journalistenwedstrijd

18/03/2009 20:00

World Population Foundation/ MYBODY

Berlijn - 18 maart 2009

De Nederlandse journalist Rob Vreeken, sinds 1983 werkzaam bij de Volkskrant, heeft woensdag 18 maart 2009 de derde prijs gewonnen in de 'European Journalist Award for Excellence in Journalism'. Deze nieuwe Europese Journalistenprijs is een eerbetoon aan journalisten die met hun werk een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de Millenniumdoelen en in het bijzonder aan de doelen die gerelateerd zijn aan gezondheid.

Journalisten uit Nederland, Duitsland, Polen, Spanje en Oostenrijk die schrijven over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden konden meedingen. De prijs is opgezet in het kader van een gezamenlijk project 'Reproductive Health for All', gesteund door de Europese Unie. De prijsuitreiking vond plaats in Berlijn in het gebouw van de Vetretung der Europäischen Kommission in Deutschland.

Rob Vreeken schrijft sinds 1994 over het thema van de reproductieve rechten, toen hij verslag deed van de VN-bevolkingsconferentie in Caïro. Zijn artikel 'Meer dan sloven en baren', uit de Volkskrant van zaterdag 5 april 2008, was het inleidend verhaal van een reeks reportages die hij maakte over vrouwen in de islamitische wereld. Hij bezocht daarvoor een groot aantal landen, waaronder Iran en Indonesië. De reeks reportages zal in boekvorm verschijnen in januari 2010.

De eerste prijs ging naar het Duitse artikel van Corinna Arndt 'Wanneer kinderen niet de toekomst zijn' gepubliceerd in Der Zeit op 4 maart 2008, de tweede prijs was voor Mary Kreutzer en Corinna Milborn die schreven over vrouwenhandel. Dat artikel verscheen op 29 maart 2008 in het Oostenrijkse dagblad Der Standard: Album.

De bekroonde inzendingen werden geselecteerd uit meer dan 150 artikelen die van 1 januari tot en met 30 november 2008 uit alle vijf eerder genoemde lidstaten werden ingediend. De juryleden waren onder de indruk van de hoge kwaliteit van de ingediende artikelen. De drie Europese winnaars onvangen een geldbedrag van respectievelijk 2000, 1000 en 500 euro en worden uitgenodigd mee te gaan op een persreis naar Ethiopië en Oeganda.

De Europese jury bestond onder meer uit de programma coördinator van UNFPA Brussel en hoofdredacteuren de Oostenrijkse Der Standard en de Spaanse El Pais. Nederlands jurylid was Margriet van der Linden, hoofdredacteur van Opzij.

De jury over het winnende artikel:

Vreeken kiest een optimistische toon. Hij laat zien dat economische ontwikkeling de crux is voor emancipatie. Door beter en meer onderwijs en doordat meer vrouwen zelf kunnen kiezen voor minder kinderen is hun positie verbeterd. Tegelijkertijd is Vreeken niet naïef. Hij benoemt de slechte stand van zaken en de hardnekkige weerstand tegen veranderingen. 'Het gaat nog steeds heel slecht met de vrouwen in de islamitische wereld' zou even waar zijn als de stelling dat het wereldwijd de goede kant op gaat met de moslimvrouw.

Vreeken beschrijft theatrale beelden om aan te tonen hoe divers de emancipatie van moslima's verloopt. In een tijd waarin in Nederland veelal eendimensionaal wordt gedacht over vrouwen met hoofddoek laat hij zien dat vrouwen met een zwarte chador ook zelfbewust en zelfstandig zijn, en zich voorbereiden op spannende carrières. Hij toont de dynamiek in een land als Iran en geeft onverwachte inkijkjes in samenlevingen waarvan doorgaans alleen de conservatieve retoriek van conservatieve en religieuze leiders gehoord wordt.

Het stuk onderbouwt bovendien het belang van reproductieve rechten en goede gezondheidszorg.

MYBODY is de Nederlandse organisator van deze Europese Journalistenprijs. MYBODY steunt projecten van lokale organisaties in ontwikkelingslanden om nieuwe generaties, vrouwen en mannen, in staat te stellen zelf te beslissen over hun seksuele leven en het krijgen van kinderen. Opdat zij zich beter kunnen beschermen tegen ziekten als hiv/aids, tegen ongewenste zwangerschap en seksueel geweld en zo de kans krijgen om de armoedespiraal te doorbreken.





http://www.mybody.nl