Duurzaam bouwen dé oplossing voor crisis
HEESWIJK-DINTHER (N-BR.), 20090318 -- Op 17 maart 2009 presenteerde het Centraal Plan Bureau (CPB) het rapport "Centraal Economisch Plan 2009" met de conclusie dat Nederland in een diepe recessie verkeert. Duurzame koplopers als Anne-Marie Rakhorst roepen op tot investeringen in duurzaam bouwen: "Door te investeren in duurzaam bouwen maakt het kabinet de keuze om niet alleen op korte termijn een impuls te geven aan de Nederlandse economie, maar ook een duidelijke visie op lange termijn na te streven: op het gebied van duurzaamheid kan Nederland zich ook internationaal onderscheiden.".
Als voorbeeld heeft Rakhorst, onlangs genomineerd voor de Vastgoedmarkt Award, met haar bedrijf Search Ingenieursbureau een nieuw hoofdkantoor gebouwd dat voorziet in haar eigen energiebehoefte. "Goed voor het milieu, goed voor de mensen, geen meerkosten bij de bouw, geen energierekening meer in de toekomst; dit is dé oplossing!".
De gevolgen van de kredietcrisis worden zichtbaar en merkbaar. Er wordt minder geïnvesteerd, projecten worden uitgesteld of stopgezet en bedrijven zoeken naar methodes om kosten te besparen.
Het antwoord hierop is eenvoudig volgens Anne-Marie Rakhorst: duurzaam (ver)bouwen. Als voorbeeld noemt zij het nieuwe hoofdkantoor van Search in Heeswijk-Dinther (Noord-Brabant). Het kantoor wekt zelf energie op, zuivert lucht en water, en zowel bij de bouw als bij de inrichting is waar mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen. De toegepaste kennis vormt inmiddels input voor de plannen voor een duurzame (her)bestemming en renovatie van projecten zoals de binnenstad van Rotterdam, Greenpark Venlo en kantorenpark Park 20|20 in Hoofddorp.
Geen gasrekening
"Het mes snijdt aan twee kanten", aldus Rakhorst. Duurzame bouw is qua kosten vergelijkbaar met conventionele bouw, maar levert direct na oplevering geld op. Doordat het kantoor haar eigen energie opwekt, is er geen sprake meer van een gasrekening. In een tijd waarin de fossiele brandstoffen opraken en de energierekening in de nabije toekomst de huurprijs zal gaan benaderen, is dit dé manier om kosten te besparen en een nieuwe crisis te voorkomen.
Antwoord op klimaatcrisis
"Daarnaast is duurzaam bouwen tevens het antwoord op de klimaatcrisis. Doordat het gebouw zelf energie opwekt middels schone energiebronnen als zon en wind, is de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen nihil. Het zuiveren van lucht en water draagt zelfs bij aan het schoner maken van de omgeving", betoogt Rakhorst. De ervaringen die zijn opgedaan bij de bouw van het kantoor, worden nu ook gebruikt als input voor diverse grote projecten op gebied van gebiedsontwikkeling in Nederland. Een praktische oplossing voor de bouwsector, die bijna veertig procent van alle beschikbare materialen gebruikt en verreweg de grootste hoeveelheid afval veroorzaakt.
Ingezonden persbericht