Gemeente Stadskanaal

Stelt u zich het Stadskanaal van 2030 voor. Wat voor gemeente moet Stadskanaal dan zijn? Hoe zorgen we er met elkaar voor dat de gemeente Stadskanaal meegaat in de vaart der volkeren en aantrekkelijk blijft als woon- en verblijfplek, als gemeente om te werken? Onze toekomstvisie geeft de richting aan. Daarin leggen wij in grote lijnen neer hoe de gemeente er dan uit moet zien. Dat eindplaatje helpt bij het maken van beleid en het maken van keuzes in de komende jaren.

In 2000 is er al een toekomstvisie geschreven. Die visie gaat de gemeente herijken. Dat wil zeggen: aanpassen, door de kennis en ontwikkelingen van na 2000 mee te nemen. Voor die toekomstvisie 2030 wil de gemeente ook graag van inwoners weten wat zij van bepaalde zaken denken.

U bent van harte uitgenodigd!

Wilt u hierover meepraten en een bijdrage leveren aan de toekomstvisie 2030 van uw gemeente? Kom dan op woensdag 18 maart naar het Theater Geert Teis. We starten om 20.00 uur. De deuren zijn geopend vanaf 19.30 uur.

Vul het formulier in om u aan te melden. U kunt zich aanmelden tot donderdag 12 maart.

U kunt met ons in discussie over bepaalde stellingen, zoals:

Stelling 1: "Betere bereikbaarheid van Stadskanaal is een kwestie van meer asfalt".

Bent u het eens met deze stelling? Of vindt u misschien dat er andere oplossingen zijn om de bereikbaarheid van de gemeente Stadskanaal te verbeteren? En wat vindt u als in de toekomstvisie 2030 de volgende tekst zou staan?

"Goede verbindingen zijn niet gebaseerd op meer asfalt, maar op basis van slimme verkeersoplossingen. Bezoekers komen in 2030 met de elektrische auto, trein en zelfs vliegend naar Stadskanaal. Het vliegveld is een logische schakel in het zakelijk vervoer en is eveneens een toeristische attractie. Door het tracé van nieuwe wegverbinding en het spoortracé Groningen-Veendam-Stadskanaal-Emmen met elkaar te combineren, is op een efficiënte wijze de bereikbaarheid van Stadskanaal geoptimaliseerd. Nabij het centrum van Stadskanaal is een transferium gerealiseerd waar de verschillende vervoersvormen samenkomen (lopen, fiets, auto, bus, trein). Een servicebus zorgt voor een goede bereikbaarheid van alle voorzieningen in Stadskanaal, voor alle doelgroepen."

Stelling 2: "Investeringen in zorg, sport en onderwijs kunnen in de gemeente Stadskanaal op een laag pitje".

Bent u het eens met deze stelling? Of vindt u misschien dat de voorzieningen achterblijven en dat de gemeente Stadskanaal zich vooral sterk moet maken voor zorg, onderwijs, cultuur en sport? En wat vindt u als in de toekomstvisie 2030 de volgende tekst zou staan?

"Stadskanaal wil een volwaardig, omvangrijk, divers en kwalitatief hoogstaand voorzieningenpakket op het gebied van zorg, onderwijs, cultuur en sport blijven bieden. De voorzieningen zijn laagdrempelig; beschikbaar in alle wijken en dorpen, ook voor inwoners met een krappe beurs of een lichamelijke beperking. Bij het uitbouwen van voorzieningen speelt de gemeente in op demografische, economische en maatschappelijke trends. Het is de kunst dat effectief en efficiënt te doen, door behoeftes en functies te samen te brengen."

Stelling 3: "Het midden- en kleinbedrijf redt zichzelf wel in de gemeente Stadskanaal".

Bent u het eens met deze stelling? Of bent u misschien van mening dat de gemeente voortdurend het initiatief moet nemen bij het creëren van goede voorwaarden voor het huidige midden- en kleinbedrijf? Of vindt u misschien dat er in de gemeente geen ruimte meer is voor nieuwe bedrijven? En wat vindt u als in de toekomstvisie 2030 de volgende tekst zou staan?

"Voor starters zijn in 2030 bedrijfsverzamelgebouwen als creatieve broeinesten ontwikkeld. Leren en werken zijn veel meer vervlochten: de student heeft een deeltijdbedrijf, managers leren van jongeren hedendaagse ict-toepassingen en docenten leren van het MKB. Omdat de regio op een glasvezelnetwerk is aangesloten is het mogelijk niet-plaatsgebonden bedrijven aan te trekken. Belangrijker nog is dat de plaatselijke bedrijvigheid goede faciliteiten heeft om concurrerend te blijven."

Stelling 4: "Van dat slechte imago komen Stadskanaal en Oost-Groningen nooit meer af".

Bent u het eens of juist totaal oneens met deze stelling? Vindt u misschien dat de gemeente zich moet inspannen voor een beter imago? Of interesseert het u niet wat men in andere regio's van onze gemeente denkt? En wat vindt u als in de toekomstvisie 2030 de volgende tekst zou staan?

"Structurele citymarketing - het positief verkopen van de gemeente - is nodig. Ons imago doet geen recht aan wat we als gemeente werkelijk te bieden hebben. Onbekend maakt onbemind. De leegte en de ruimte van de Kanaalstreek is juist uniek en weerspiegelt de vrijheid en openheid van de bewoners. Onbekend is het goede leefklimaat en de vrijheid voor ondernemerschap. Het positieve Stadskanaalster ondernemingsklimaat en de open houding naar onconventionele oplossingen: in de pr moet de gemeente dat inzetten bij het trekken van bewoners en bedrijven. In Stadskanaal moet pionieren vanuit een hoge ambitie heel normaal zijn".

Meer informatie

Wilt u meer weten over de toekomstvisie? Neem dan contact op met Communicatie, T (0599) 631 743.


* 27 februari 2009