Nederlandse Politiebond


Veel ongelukken met politieautos

Bij ongevallen met politievoertuigen zijn in drie jaar tien agenten en een burger omgekomen en raakten 440 burgers en 43 politiemensen gewond. De totale (letsel- en materiële) schade bedroeg 46 miljoen euro.
Een politiewagen van het korps Haaglanden is in augustus 2008 tegen een tram van RandstadRail gebotst.
Een politiewagen van het korps Haaglanden is in augustus 2008 tegen een tram van RandstadRail gebotst.

Dit blijkt uit een landelijk overzicht van ongevallen met politievoertuigen in de jaren 2005-2007. De politie inventariseerde voor het eerst alle schadegevallen, na een verzoek van de Volkskrant op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). De cijfers over 2008 zijn nog niet beschikbaar.

Dit is voor de NPB geen nieuws, want zij trok in 2006 al aan de bel over het grote aantal ongelukken waarbij een politievoertuig is betrokken. Dat leidde tot een nieuwe, aanvullende rijopleiding voor alle agenten die politieautos besturen. Tot nu toe is er geen grote belangstelling voor de speciale rijlessen. Van de twintigduizend agenten die ervoor in aanmerking komen, zaten er vorig jaar twaalfhonderd in de lesauto. Voor dit jaar is hetzelfde aantal aangemeld, terwijl de Politieacademie capaciteit heeft voor het tienvoudige.

Vanavond geeft Jan Willem van de Pol toelichting bij o.a. Netwerk en Één Vandaag.

De Nederlandse politie beschikte in 2007 over 13.254 voertuigen (9.838 personenautos, 1.829 bestelwagens en 1.487 motoren). In dat jaar reed de politie 8.301 keer schade door eigen schuld. Dat betroffen zowel parkeerschades als ernstige ongelukken. Een jaar eerder waren er met 180 voertuigen minder 90 schadegevallen meer.

Van de gemiddelde jaarlijkse schade, ruim 15 miljoen euro, kan 2,3 miljoen euro worden verhaald. De WA-verzekering neemt zon 3,4 miljoen voor haar rekening. De kostenpost voor de politie bedraagt 10,6 miljoen per jaar.

De inventarisatie is niet uitputtend. Zo is niet uitgezocht bij hoeveel aanrijdingen de politie al dan niet terecht gebruik maakte van zwaailicht of sirene. Evenmin is bekend hoe vaak een agent strafrechtelijk is vervolgd voor het veroorzaken van een ongeluk.

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft eerder laten weten zich zorgen te maken over de vele verkeersongevallen met politievoertuigen. Ze wil dat alle politiekorpsen vanaf 1 januari 2010 deelnemen aan de landelijke rijvaardigheidstraining.

Gepubliceerd op 18 maart 2009 door Bianca Drescher.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.