Gemeente De Bilt


Samenwerkingsovereenkomst ProRail en gemeente De Bilt

Veiliger spoor binnen handbereik

In het bijzijn van tientallen betrokkenen ondertekenden de heer ing. J.J.P. Lodder, regiodirecteur bij ProRail en de heer drs. A.J. Ditewig, wethouder in De Bilt vandaag de samenwerkingsovereenkomst die de basis legt voor de aanleg van twee nieuwe spoorwegonderdoorgangen in Bilthoven.

Met de aanleg van twee tunnels, één voor gemotoriseerd verkeer en één voor voetgangers en fietsers, verbetert de veiligheid van het stationsgebied in Bilthoven. De spooroverweg wordt nu nog aangemerkt als de gevaarlijkste overweg in Nederland. Sinds 1975 vonden 24 botsingen plaats, waarvan vijftien met dodelijke afloop. ProRail en de gemeente zijn blij dat dit hoofdstuk straks kan worden afgesloten. "Deze overeenkomst is het startmoment voor het oplossen van het grootste veiligheids- en verkeersprobleem in Bilthoven én een mijlpaal voor de gemeente De Bilt", aldus wethouder Ditewig.

De overeenkomst regelt niet alleen de samenwerking maar ook de bevoegdheden, de samenstelling van het projectteam en het benodigd budget. In totaal is er 47 miljoen euro gereserveerd waarvan ProRail en het ministerie van Verkeer en Waterstaat het leeuwendeel voor hun rekening nemen. Daarnaast dragen ook de provincie en het Bestuur Regio Utrecht (BRU) bij. Er wordt nog onderzoek gedaan naar andere subsidiemogelijkheden.

Met de ondertekende overeenkomst en het vastgestelde Masterplan zijn nu alle documenten aanwezig om het traject richting uitvoering in gang te zetten.

De komende maanden staan in het teken van alle noodzakelijke voorbereidingen. Zo wordt het ontwerp van de tunnels verder in detail uitgewerkt, wordt er bodemonderzoek gedaan en onderzoek naar flora en fauna. Ook worden de bouwvergunningen aangevraagd. Vanaf 2010 zullen de grote bouwwerkzaamheden duidelijk zichtbaar worden. De verwachting is dat de tunnels over drie jaar klaar zijn.

Relatie met Masterplan Centrum

Eind februari werd ook het Masterplan Centrumgebied Bilthoven door de gemeenteraad vastgesteld, een integraal kader waarbinnen de herontwikkeling van het centrumgebied mogelijk wordt. Het stationsgebied is een belangrijk onderdeel van dit masterplan, met name waar het gaat om aansluitende infrastructuur in de openbare ruimte.

Op verzoek zijn foto's van de ondertekening en sfeerbeelden van het toekomstige centrum van Bilthoven verkrijgbaar. U kunt daarvoor contact opnemen met Gemeente De Bilt, Marieke Thissen, 06-20444759. Vanuit ProRail is Marielle de Winter beschikbaar als woordvoerder, 06-27883579.

Bilthoven, 18 maart 2009