VVD


18-3-2009

Maatregelen crisis VVD

De VVD wil niet langer wachten en komt met maatregelen om de crisis te bestrijden.

Stabiliseren, stimuleren en saneren!
De VVD vindt het de hoogste tijd om Nederland niet langer in onzekerheid te laten, en komt met maatregelen om de crisis te bestrijden. Mark Rutte: "Dit kabinet heeft zich van het begin af aan rijk gerekend met een veel te rooskleurige inschatting van de economische groei en de geldkraan open gezet." Het is inmiddels glashelder dat de groei waar met Prinsjesdag nog blijmoedig vanuit werd gegaan, bij lange na niet wordt gehaald. Nederland zit in een recessie, de economie krimpt vermoedelijk met 3,5 % in 2009, en het kabinet doet nog steeds niets. "Iedere dag dat dit kabinet treuzelt, verhoogt de rekening die bij onze kinderen en kleinkinderen komt te liggen. Dat onderstreept ook het CPB weer met de cijfers van gisteren", aldus Rutte.

De VVD wil met het voorgestelde pakket maatregelen drie dingen bereiken:

1. De rekening van deze recessie mag niet naar de toekomst worden doorgeschoven.

2. De duur en diepte van de recessie moet zoveel mogelijk worden beperkt.

3. Nederland moet sterker uit de crisis komen.

Rutte: "Het is tijd voor een eerlijke voorstelling van zaken, maar ook voor het bieden van perspectief in deze zware tijd. Dat vergt niet alleen standvastigheid, maar ook lef en optimisme. Om te voorkomen dat de rekening wel bij onze kinderen en kleinkinderen terecht komt moeten we de overheidsfinanciën op orde houden. We zien immers dat de staatsschuld nu al is opgelopen van 40% naar bijna 60%. De VVD wil zich - in goede én slechte tijden - houden aan de begrotingsregels en het Stabiliteits -en Groeipact. Deze automatische stabilisatoren geven een impuls aan de economie van ongeveer 24 miljard euro. De Zalmnorm laat immers toe dat we bij tegenvallende belastingopbrengsten niet meteen op de rem hoeven te staan.

Nederland moet zo gauw mogelijk worden gewapend tegen de huidige crisis, maar ook tegen de klappen die wij op korte termijn nog kunnen verwachten. Het moment breekt aan waarop bedrijven die in de problemen zijn gekomen, hun betalingsverplichtingen jegens banken, in ons land een relatief grote sector, niet meer na kunnen komen. "De Nederlandse belastingbetaler behoort tot de top 3 in de wereld met zijn bijdrage aan het afdekken van risico's voor banken en spaarders. Die belastingbetaler moeten we beschermen.

Als hij straks ook zijn hypotheek niet meer kan betalen, raken niet alleen de banken, maar raakt ook de woningmarkt in een neerwaartse spiraal. Met ernstige gevolgen. Kijk ook wat er in de landen om ons heen gebeurt. Landen als Italië, Griekenland, Spanje en Ierland hebben grote problemen, en sommige Oost Europese landen staan zelfs op omvallen.", aldus de VVD-fractievoorzitter.

Dat betekent dat de tekorten van de overheid zoveel mogelijk moeten worden teruggedrongen. Het geeft immers ook vertrouwen, als de overheid zijn eigen uitgaven onder controle houdt. Dus korten op ontwikkelingshulp; stoppen met niet werkende reïntegratietrajecten en een zinloze wijkenaanpak, geen `gratis' schoolboeken en stoppen met het project van de kilometerheffing.
Maar we moeten iedereen vragen de broekriem aan te halen. Om onze concurrentiepositie te versterken en banen te behouden is een nieuw Akkoord van Wassenaar nodig, dat er toe moet leiden dat in de marktsector de lonen worden bevroren en goede afspraken over scholing worden gemaakt. Ook de ambtenarensalarissen en de sociale uitkeringen
- behoudens de AOW - moeten naar de nullijn. Zo blijft er balans tussen de publieke sector, marktsector én de uitkeringen. Tegelijkertijd betekent dat wel dat de graaicultuur hard moet worden aangepakt.

Rutte: "Om de duur en diepte van de recessie zoveel mogelijk te beperken, zullen we slim moeten stimuleren en investeren. Dus niet met een vlieg- en verpakkingentaks die meer kost dan dat hij opbrengt, maar met een aantal tijdige, tijdelijke, en doeltreffende maatregelen. Ik wil in het bijzonder de woningmarkt en de bouwsector wat ruimte geven. Halveer de overdrachtsbelasting. Maak het opknappen van het eigen huis fiscaal aantrekkelijk. Verhoog de nationale hypotheekgarantie naar 3,5 ton. Verleng de periode waarin mensen met een huis in de verkoop, hun tweede hypotheek kunnen aftrekken van twee naar drie jaar."

Daarnaast wil de VVD broodnodige infrastructurele investeringen naar voren halen. Een noodwet moet de stroperigheid van huidige procedures wegnemen, zodat we snel kunnen starten met het uitvoeren van bouw -en wegenprojecten.

"Het einddoel is dat Nederland versterkt uit deze crisis komt", aldus Rutte. "Immers, alleen met een moderne economie - en een structureel begrotingsoverschot - kunnen we de kosten van de vergrijzing opvangen en nieuwe zware financiële tijden het hoofd bieden." Dat kan alleen als we de korte termijnmaatregelen samen laten gaan met structurele maatregelen. Om problemen met overheidsfinanciën en de arbeidsmarkt voor te zijn moeten nu stappen worden gezet voor hervormingen op langere termijn. De AOW-leeftijd moet geleidelijk omhoog naar 67 jaar voor mensen die minder dan veertig jaar hebben gewerkt. De aanrechtsubsidie moet afgeschaft. De WW wordt beperkt tot 18 maanden en de arbeidsmarkt moet worden geflexibiliseerd. Om jongeren gemakkelijker te laten toetreden op de arbeidsmarkt, zou het mogelijk moeten zijn vaker tijdelijke contracten af te sluiten. Alle extra handen zijn straks nodig om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen.

We zullen ons, langs de lijnen van de Groen Rechtse agenda, moeten richten op innovatie en onderzoek naar gebruik van bijvoorbeeld alternatieve duurzame energiebronnen en beginnen met de bouw van kerncentrales. Dat is nodig om de economische kansen van de toekomst te grijpen. "Als we niet nu beginnen daarover na te denken, zijn we niet alleen te laat begonnen, maar blijkt straks in het ergste geval dat de benodigde kennis en kunde die nu nog bij private ondernemingen aanwezig is, ons land is ontvlucht.", aldus Rutte.

De VVD hoopt het kabinet met deze voorstellen op het juiste spoor te zetten. Rutte: "Het wordt dat ze stoppen met het politieke gekissebis, over hun schaduw heen springen, en het land gaan regeren."

18 maart 2009

Mark Rutte: www.markrutte.nl